Premier Netanyahu en president Rivlin feliciteren Joe Biden na ruim 12 uur wachten

President Rivlin en Joe Biden op 9 maart 2016 in de residentie van de president. Foto GPO

Nadat het duidelijk was dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen, en wereldleiders zoals Macron, Johnson en Merkel hun gelukwensen stuurden naar Biden, bleef het vanuit Israël opvallend stil. Dit baarde veel politici zorgen omdat het gebruikelijk is meteen na de uitslag degene die is gekozen te feliciteren.

Waar Netanyahu 4 jaar geleden nog voor de officiële uitslag bekend werd Trump al had gefeliciteerde, heeft het deze keer ruim 12 uur geduurd voordat er een felicitatie naar Biden werd gestuurd.

De voormalige Israëlische ambassadeur bij de VS Michael Oren zei dat de Amerikanen heel goed letten op wat er vanuit Israël wordt gezegd over de ontwikkelingen in hun land, en waarschuwde dat het niet erkennen van de overwinning van Biden een negatieve invloed zou kunnen hebben op de relatie van de aanstaande regering Biden met de Israëlische regering.

“Dat zal niet snel vergeten worden”, vertelde hij zaterdagavond aan de tv zender i24news.

Het was oppositieleider Lapid die op zaterdag, kort na het bekend worden van Biden’s overwinning, als eerste hem via Twitter feliciteerde:

Hij werd gevolgd door Avi Nissenkorn, minister van Justitie en lid van de partij van Benny Gantz:

Vertaling: Felicitaties aan de Amerikaanse president-elect Joe Biden! Felicitaties aan Kamela Harris, de eerste vrouw die als vice-president diende, en felicitaties aan het Amerikaanse volk met het juiste democratische proces. Ik heb er vertrouwen in dat de hechte en sterke band tussen de Verenigde Staten en Israël onder de regering-Biden zal worden gehandhaafd en versterkt.

Zondagochtend om 4 uur was feliciteerde minister van Defensie Benny Gantz Joe Biden:

In een separate tweet bedankte Gantz president Trump:

Een dan eindelijk rond 08.00 Israëlische tijd kwam daar de felicitatie van premier Netanyahu:

In een aparte tweet bedankte hij Donald Trump:

Daarna kwam ook president Rivlin met een officiële reactie richting Biden en Harris:

In een serie andere tweets schreef Rivlin:

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)