Tel Aviv op 5e plaats van lijst duurste steden

Elk jaar onderzoekt de Economist Intelligence Unit (EIU) de kosten van een pakket van 138 basisproducten in 133 steden over de hele wereld. De maatstaf voor vergelijking is New York, dat 100 punten ontvangt. Tel Aviv kreeg 101 punten, terwijl de drie duurste steden 103 punten kregen.

Tel Aviv staat daardoor nu op de vijfde plaats in de lijst van ‘s werelds duurste steden van ‘The Economist‘, twee plaatsen hoger dan in 2019.

De eerste plaats wordt gedeeld door Zürich (vier plaatsen hoger dan de lijst van vorig jaar), Parijs (ook vier plaatsen gestegen) en Hong Kong, de enige stad die zijn positie vanaf 2019 behoudt. De EIU zegt dat Zürich en Parijs de eerste plaats bereikten vanwege de versterking van de Zwitserse frank en de euro in het afgelopen jaar.

Het EIU-rapport merkt op dat de coronavirus pandemie ervoor gezorgd heeft dat de Amerikaanse dollar zwakker werd, terwijl de valuta’s van West-Europa en Noord-Azië sterker werden, waardoor de prijzen van goederen en diensten veranderden.

Aziatische steden zijn van de tafel gevallen. Singapore, dat vorig jaar de eerste plaats deelt met Osaka, staat dit jaar op de vierde plaats, wat de EIU toeschrijft aan de vele buitenlandse arbeiders die Singapore verlieten vanwege de coronavirus-pandemie. In het afgelopen jaar is de bevolking van Singapore voor het eerst sinds 2003 gekrompen, wat heeft geleid tot een daling van de vraag en deflatie. Osaka deelt de vijfde plaats met Tel Aviv.

New York staat drie plaatsen lager ten opzichte van vorig jaar en deelt de zevende plaats met Genève, dat drie plaatsen steeg. Sydney staat vijftiende, Londen twintigste, Moskou 106e.

De grootste stijging in de kosten van levensonderhoud wordt opgetekend door Teheran. Amerikaanse sancties tegen Iran hebben ertoe geleid dat de grootste stad van het land is gestegen van plaats 106 naar plaats 79 op de lijst van duurste steden ter wereld.

De grootste daling is bij Reykjavik, met 27 plaatsen naar 56, terwijl Rio di Janeiro en Sao Paulo de 119e plaats delen na 23 plaatsen. Brazilië, dat zwaar is getroffen door de uitbraak van het coronavirus, lijdt aan een zwakke munt en stijgende armoedecijfers.

Naast valutaschommelingen noemt de EIU als factoren bij veranderingen in de rangschikking van steden de verstoring van de toeleveringsketens als gevolg van de coronaviruspandemie, wat leidt tot tekorten en veranderingen in consumptiepatronen naarmate mensen thuis werken en langdurig geblokkeerd worden.

Volgens de EIU zijn de tien duurste steden ter wereld Zürich, Parijs en Hong Kong; Singapore; Tel Aviv en Osaka; Genève en New York; en Kopenhagen en Los Angeles.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)