Verontwaardiging in Israël nadat pro Netanyahu supporters beledigingen aan familie omgekomen piloot schreeuwden

Screenshot Yedioth video van de pro Netanyahu demonstranten

In Israël is grote verontwaardiging ontstaan nadat nadat pro-Netanyahu demonstranten beledigingen hadden geschreeuwd naar de buren van de premier in Ceasarea, de familie van een omgekomen piloot, omdat ze een groep anti-Netanyahu-demonstranten op hun dak tegen de premier laten demonstreren.

(Voor de duidelijkheid: In Israël hebben nabestaanden van omgekomen soldaten een bijzondere status en is het aanvallen of beledigen van deze mensen iets wat alle rode lijnen overschrijdt.)

“Er is een God en hij heeft haar gestraft. Ik wens haar nog het verlies van een kind toe”, riep een lid van een groep pro-Netanyahu-demonstranten die zich dinsdagavond verzamelden buiten het Caesarea-huis van de familie van kapitein Tom Farkash.

‘Het feit dat je een zoon hebt verloren, geeft je geen recht tegen Netanyahu te demonstreren’, riep een andere demonstrant naar het huis van de moeder van de omgekomen piloot.

‘We zullen hier zijn zolang je de linkse anarchisten op het dak van je huis ontvangt’, riep een andere demonstrant naar het ouderlijk huis. “Ik zal je niet de vrijheid van meningsuiting geven die je hier gewend bent.”

Volgens berichten in de Hebreeuwse pers werd er een bericht verspreid in een WhatsApp-groep voor activisten van de Likud-partij van Netanyahu om naar het huis van deze familie te komen.

‘Vrienden … we komen dinsdag om 7 uur bij het huis van de familie Farkash in Caesarea aan. We moeten het ze geven. Deze familie is wekelijks gastheer van de Black Flag protestgroep en pleegt terrorisme voor het huis van de familie Netanyahu ”, zo luidde het bericht van activist Orly Lev.

Video’s die op sociale media werden gepost, toonden een groep van ongeveer 15 aanhangers van de premier, met vlaggen van zijn Likud-partij en de Israëlische nationale vlag.

Kapitein Tom Farkash, een luchtmachtpiloot, kwam om het leven toen zijn helikopter in 2006 neerstortte tijdens de Tweede Libanonoorlog. Hij werd geboren in Canada en was op achtjarige leeftijd met zijn gezin naar Israël geëmigreerd.

Anat, de moeder van Tom Farkash, uitte haar verontwaardiging dat de demonstranten iemand gingen vervloeken wiens zoon stierf tijdens de verdediging van het land.

“Vanavond kwamen ze bij ons, een privéfamilie, over het toestaan ​​dat de burgers van de staat Israël de premier vertellen wat ze bezighouden. Ze kwamen om ons aan te vallen en vertelden ons, een privéfamilie,: “jullie moeten je schamen dat jullie een nabestaandenfamilie zijn”. “Moeten we ons schamen omdat we in democratie geloven, en burgers toestaan ​​hun mening te uiten’?, ”schreef ze.

Tom Farkash. Foto IDF woordvoerders eenheid

“Onze zoon heeft zijn leven gegeven zodat zij, hun kinderen en alle inwoners van de staat Israël een veilig leven zullen hebben. Hoe zijn we hier gekomen? Schaamte voor de politie die hen toestond onder ons raam te staan ​​- particulieren – en niets deden, ”schreef Anat.

“Hoe laag zijn de aanhangers van Bibi gezonken? Hoe diep is Benjamin Netanyahu gezonken? ” vervolgde ze, verwijzend naar de premier met zijn bijnaam. ‘Beste Likud-leden die vanavond onder ons raam hebben gestaan ​​- we vechten voor alle burgers van de staat Israël. Onze Tom is ook voor jou vermoord. We verdienen allemaal beter. “

De politie zei dat een demonstrant was gearresteerd omdat ze weigerde zich te identificeren en dat ze actie hadden ondernomen om de demonstratie te verbreken.

Een aantal hoge politici hadden eerder hun verontwaardiging geuit over het incident, waarbij minister van Defensie Benny Gantz zei dat hij met de vader van Farkash had gesproken om zijn steun uit te breiden.

“Als iemand die veel wapenbroeders heeft verloren, schaamde ik me vanmorgen. Er zijn lijnen die we niet overschrijden. De agitatie en polarisatie zullen ons nergens toe leiden, ”schreef Gantz.

Oppositieleider Yair Lapid riep Netanyahu op om het incident in het huis van Farkash te veroordelen.

De verachtelijke aanval door Netanyahu’s aanhangers op de familie van wijlen kapitein Tom Farkash is een nieuw en verachtelijk dieptepunt. We moeten het gewelddadige discours stoppen dat ons van binnenuit verscheurt. Ik roep Netanyahu op om deze lelijke aanval krachtig te veroordelen, ”tweette hij.

President Reuven Rivlin voegde zijn stem toe aan het groeiende geschreeuw en zei dat er geen excuses konden worden gemaakt voor wat er was gebeurd. “Wat er voor het huis van de familie Farkash is gebeurd, is geen protest”, zei hij. ‘Dit is niet onze manier. En zeg niet ‘maar’ en genoeg met ‘we hebben je niet gehoord wanneer’. Kijk gewoon en zeg hardop: dit is niet onze manier en we zullen niet zwijgen, want stilte is smerigheid.”

Premier Netanyahu heeft niets zelf gereageerd na de veroordelingen op woensdag, maar zijn Likud-partij kwam met een verklaring waarin staat:

“Als iemand die zelf het lijden van rouw heeft meegemaakt, heeft premier Netanyahu zijn hele leven veel respect gehad voor het gevoel van verlies van nabestaanden, en anderen – van links en rechts – moeten zich op dezelfde manier gedragen”, aldus de verklaring. “De premier veroordeelt streng elk commentaar van dit soort dat te maken heeft met het verlies van een sterfgeval, met inbegrip van dergelijke commentaren die in Caesarea zijn gemaakt.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!