Bahreinse minister op bezoek in Israël: ‘We maken van de vrede met Israël een succesverhaal’

Minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi (R) en de Bahreinse minister van Industrie, Handel en Toerisme Zayed bin Rashid Al Zayani. Foto Shlomi Amsalem / GPO

Israël en Bahrein werken eraan om de normalisatie van hun banden snel tot stand te brengen, zei de Bahreinse minister van Industrie, Handel en Toerisme, Zayed bin Rashid Al Zayani, woensdag in Jeruzalem. “De hele wereld kijkt toe, en we zijn vastbesloten om er een succesverhaal en een casestudy van te maken voor anderen,” , zei Al Zayani.

De Bahreinse minister leidde de allereerste handelsdelegatie van zijn land naar Israël, sinds de normalisatie in september werd aangekondigd. Hij arriveerde dinsdag met 40 overheidsfunctionarissen en zakenmensen. 

Israël en Bahrein hebben tijdens het bezoek van Al Zayani overeenkomsten getekend om samen te werken op het gebied van toerisme en cultuur.

Al Zayani ontmoette woensdag premier Benjamin Netanyahu en minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi.

“We zijn hier oprecht over en zetten ons volledig in. We gaan in een vrij snel tempo omdat we de verloren tijd willen inhalen”, zei Al Zayani. De Israëlische en Bahreinse economieën zijn divers met veel mogelijkheden voor synergie om het leven van de burgers te verbeteren, zei de minister tegen Ashkenazi.

Ashkenazi sprak over het belang van vrede en zei dat hij, als iemand die tientallen jaren in de IDF heeft doorgebracht en de stafchef werd, “volledig op de hoogte is van de prijs van het alternatief.”

“Ik ben blij en trots en bevoorrecht dat gedurende de tijd dat ik dien als minister van Buitenlandse Zaken van Israël, we het begin zien van veranderingen in de regio en vrede brengen”, zei hij.”We hebben de wens om verandering in het Midden-Oosten te bevorderen, veranderingen die vrede, stabiliteit, veiligheid en economische welvaart met zich meebrengen,” zei Ashkenazi. “Er komen nog veel, veel meer samenwerkingen.”

De vrede tussen Bahrein en Israël “laat deze wereld een betere plek achter voor toekomstige generaties dan degene die we hebben geërfd”, zei Al Zayani tegen Netanyahu. “De vrede is getekend, de basis is gelegd. Het is nu aan ons om voorwaarts te gaan en vrede te smeden door middel van directe, constante integratie tussen zakengemeenschappen, waarvan we denken dat die terug zal filteren op de gewone burger.”

Al Zayani zei dat hij “gretig” is om directe vluchten tussen Bahrein en Tel Aviv te laten beginnen, en als zodanig is Gulf Air CEO Waleed Al Alawi lid van de delegatie, evenals Jehad Amin, voorzitter van de Association of Bahrain Travel and Tour Agents.

Netanyahu zei dat vrede tussen Israël en Bahrein tot stand wordt gebracht ‘vanwege de moedige beslissing van Bahreinse koning Hamad bin Isal Al Khalifa en vanwege de buitengewone energie en het initiatief van Bahraini’s en Israëli’s die erop gebrand zijn elkaar op te voeden, elkaar te leren kennen en zaken met elkaar doen.”

De premier prees de economische voordelen van “echte vrede” en sprak de hoop uit dat deze successen ertoe zullen leiden dat meer landen de betrekkingen met Israël willen normaliseren.

Netanyahu en Al Zayani bespraken ook het nieuws dat het VK het coronavirusvaccin van Pfizer heeft goedgekeurd, en de Bahreinse minister zei dat hij al twee doses van een inenting tegen COVID-19 had ontvangen.

“Gezondheid, vrede en welvaart”, zei Netanyahu. “Je zou niets meer kunnen vragen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)