Voorstel Lapid om Knesset te ontbinden aangenomen

Yair Lapid. Screenshot Channel 13

De Knesset keurt heeft met 61-54 stemmen het voorstel van Yesh Atid leider Yair Lapid aangenomen om de Knesset te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven, de vierde in twee jaar tijd.

Daar dit wetsvoorstel een voorlopige lezing betreft, moeten het nog een keer in het Knesset House Committee worden aangenomen en drie keer in het plenum om wet te worden en het parlement definitief naar huis te sturen.

Het voorstel gaat nu naar het Knesset House Committee dat wordt gecontroleerd door Blauw & wit, waar het naar verluidt waarschijnlijk tot ten minste maandag zal worden opgehouden om een kans te bieden op laatste wanhopige gesprekken met Likud, die volgens berichten waarschijnlijk geen overeenkomst zullen opleveren.

Gantz sprak kort voordat hij het plenum van de Knesset betrad, waarbij hij opnieuw Netanyahu een reddingslijn gaf om verkiezingen te vermijden als hij ermee instemt een tweejarige begroting goed te keuren, zoals overeengekomen in de coalitieovereenkomst, iets wat Netanyahu tot nu toe heeft geweigerd.

“Als Netanyahu de begroting goedkeurt, komt alles goed”, zei hij. “Alles wat verkiezingen verhindert, wordt toegejuicht. De beste oplossing is dat dit budget wordt goedgekeurd en dat deze regering blijft functioneren,” aldus Gantz.

Het is echter onwaarschijnlijk dat Netanyahu bereid zal zijn een compromis te sluiten, en een aantal van zijn partijgenoten hebben al aangekondigd dat de verkiezingscampagne is begonnen, aangezien zij optionele data overwegen. Degenen die dicht bij de premier stonden, zeiden dat de beschuldiging van Gantz geen andere mogelijkheid laat dan de disfunctionele coalitieregering te beëindigen.

Als de lange termijn begroting wordt aangenomen, moet Netanyahu zich volgend jaar houden aan de rotatieovereenkomst en de macht aan Gantz overhandigen, iets waar hij geen zin in heeft. Maar als de regering in elkaar stort, kan Netanyahu premier blijven gedurende de drie maanden durende verkiezingscampagne totdat er een nieuwe coalitie wordt gevormd.

Opvallend is dat de Arabische Ra’am-partij van Mansour Abbas, die onlangs een bondgenootschap had gesloten met premier Netanyahu in ruil voor extra steun aan de Arabische sector en voor verschillende gedeelde belangen tussen deze partij en Netanyahu, de stemming oversloeg. Ra’am maakt deel uit van de politieke alliantie van de Gezamenlijke Arabische Lijst, die momenteel in oppositie is.

Yair Lapid zei aan het begin van het debat: “er is een volwassene, maar hij is niet verantwoordelijk, als er een probleem is, legt hij de verantwoordelijkheid bij iemand anders.

Hij voegde daaraan toe: ” het is hier vandaag niet als een nieuwe ronde van ‘gewoon niet Bibi, het is hier omdat het tijd is om de woede, haat en wanbeheer te stoppen en zolang hij er is, zal het niet stoppen.”

Vanavond zal Netanyahu op alle drie tv kanalen om 20.00 uur uitleg geven en zijn standpunt bekend maken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)