Bijna 500.000 vaccinaties in Israël terwijl aantal nieuwe besmettingen toeneemt

Ter illustratie. Screenshot Channel 12 news

Op het moment dat er bijna 500.000 mensen in Israël zijn ingeënt tegen het coronavirus, deelde het ministerie van Volksgezondheid mee dat er op maandag 5449 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen, het hoogste aantal op 1 dag sinds 5 oktober.

Nadat er op zondag bijna 99.000 mensen waren ingeënt, werd dat getal op maandag overschreden toen er 100.000 mensen werden gevaccineerd, waardoor het totaal op 479.000 vaccinaties uitkwam. Verwacht wordt dat op dinsdag nog eens 100.000 mensen worden gevaccineerd.

Tegelijkertijd deelde het ministerie mee dat er op maandag, de eerste dag van de derde lockdown, 5449 nieuwe coronabesmettingen zijn bijgekomen.

Volgens het ministerie zijn er maandag 97.829 coronatests uitgevoerd waarvan 5,6% positief bleek.

Er zijn 38.656actieve besmettingen in het land, waarvan 593 patiënten in ernstige conditie verkeren, 146 patiënten zijn op de beademing aangesloten.

Sinds het begin van de pandemie zijn er 408.990 besmettingen geweest en zijn er 3256 patiënten in Israël aan het coronavirus overleden, waaronder 18 dodelijke slachtoffers op zondag.

Het ministerie zei ook op maandag dat er prioriteit zal worden gegeven aan het inenten van leraren omdat de vakbond van onderwijzend personeel dreigt met stakingen indien dit niet gebeurt.

Eran Segal, een bioloog bij het Weizmann Institute of Science die de impact van de coronavirus pandemie in kaart heeft gebracht zei dat “over twee tot drie weken we een zeer aanzienlijke daling van het aantal ernstige gevallen onder ouderen en risicogroepen zullen zien. Gevolgd door een vermindering van het aantal dodelijke slachtoffers.”

Terwijl er sprake is van een derde lockdown, blijkt het verkeer op de wegen slechts 18% lager te zijn dan op normale werkdagen, mede doordat veel bedrijven geen gevolg hebben gegeven aan de eis om 50% van hun werknemers vanuit huis te laten werken.

Screenshot Channel 12 news

Ook speelt mee dat scholen open zijn omdat het sluiten van scholen op bezwaren van de leiders van de ultraorthodoxe gemeenschappen stuiten.

Vanaf woensdag worden in de als ‘rood’ aangeven gebieden, waar sprake is van zeer veel besmettingen, de scholen gesloten waardoor 640.000 schoolkinderen zijn aangewezen op online onderwijs.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!