De eerste van de ruim 2000 Ethiopische Falash Mura Joden arriveerden in Israël

Premier Netanyahu tijdens de begroeting van de Ethiopische Joden. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)

Met de openingsvlucht van “Operatian Rock’ kwamen 316 leden van de Falash Mura-gemeenschap uit Ethiopië donderdagochtend samen met Aliyah-minister Pnina Tamano-Shata in Israël aan eaar ze op Ben Gurion Airport werden begroet door premier Benjamin Netanyahu, plaatsvervangend premier en mnister van Defensie Benny Gantz, Jewish Agency voorzitter Isaac Herzog en andere hoogwaardigheidsbekleders. Ongeveer 100 immigranten uit de Falash Mura-gemeenschap in Ethiopië zullen op vrijdag arriveren, en in totaal is de regering van plan om tegen eind januari 2021 in totaal 2.000 immigranten vanuit Ethiopië te hebben opgehaald.

In scenes die deden denken aan de komst van Ethiopische Joden in de jaren 80, kusten sommigen van hen de grond zodra ze de vliegtuigtrap afkwamen, terwijl sommige anderen op de sjofar bliezen, ten teken van verlossing.

Deze eerste groep Falasha’s was opgehaald door minister van Alyah, Tamano-Shata, die als jong meisje in Israël aankwam tijdens de luchtbrug van Operatie Moses, een luchtbrug die in 1984 6000 Ethiopische Joden vanuit Soedan naar Israël bracht.

Ondanks dat alle hoogwaardigheidsbekleders er een PR feest van probeerden te maken was er stevige kritiek vanuit de Ethiopische gemeenschap in Israël.

De regering onder leiding van premier Netanyahu had namelijk vlak voor de laatste verkiezingen van maart dit jaar beloofd dat alle ruim 7.000 Falasha’s voor het einde van dit jaar naar Israël zouden zijn gehaald.

Allen die donderdag arriveerden en die op vrijdag zullen aankomen, zijn de kinderen of kleinkinderen van leden van de gemeenschap die vele jaren geleden naar Israël zijn geëmigreerd.

Er verblijven dus nog bijna 7.000 Falasha’s in Ethiopië, en wanneer die zullen komen is niet bekend

Premier Netanyahu en zijn vrouw Sarah. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)

“Ik kan me niet herinneren dat ik jarenlang zo ontroerd ben geweest in zo’n duidelijk beeld van het zionisme”, zei Netanyahu. “mijn vrouw Sarah en ik hadden tranen in onze ogen,” zei premier Netanyahu voor de tv camera’s.

Ik ben verheugd om hier te zijn”, zei Gantz die eraan herinnerde dat hij als officier bij de Israel Defense Forces had deelgenomen aan de geheime Operatie Solomon in 1991, een luchtbrug die in een dag tijd meer dan 14.000 Ethiopische Joden naar Israël bracht.

Benny Gantz bij de aankomst. Fot Blue & White

Israël, zei hij, zet zich in om de dromen en verwachtingen van de Ethiopische gemeenschap te vervullen om in Israël aan te komen en er te wonen.

“De staat Israël is opgericht als een thuis voor het Joodse volk”, zei Gantz. “Welkom in Israël, welkom voor degenen die naar huis terugkeren.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!