Elektrische auto voor ouderen van Israëlische studenten op tentoonstelling in Dubai

Screenshot YouTube

Een door studenten van de werktuigbouwkundige afdeling van de Ariel University ontwikkelde elektrische auto voor ouderen, werd eerder deze maand geselecteerd om deel te nemen aan de Global Grad Show van dit jaar, een nu virtuele bijeenkomst van universitaire projecten voor sociale impact in Dubai, meldt de Times of Israel.

Deze selectie is een ander teken van de veranderingen die werden bewerkstelligd door de normalisatie van de betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten. Dit was het eerste jaar dat de tentoonstelling aanmeldingen ontving van een Israëlische school en Ariel University was de enige Israëlische instelling die dit jaar een plaats won, zei een organisator van de Global Grad Show.

Ariel University, in de stad Ariel op de centrale Westelijke Jordaanoever, werd in 2012 de achtste geaccrediteerde universiteit van Israël.

De elektrische auto is twee meter lang, biedt plaats aan twee personen en is klein genoeg om loodrecht tegen het trottoir te parkeren. Het wordt aangedreven door een joystick en bevat een centraal computersysteem dat commando’s naar de gemotoriseerde wielen stuurt.

Het portier van de auto gaat aan de voorkant open en de stoelen kunnen naar voren schuiven, waardoor beide passagiers gemakkelijk kunnen overgaan van een zittende positie in de auto naar een staande positie op het trottoir en vice versa.

Screenshot YouTube

De constructie van de auto – een afdelingsbrede operatie die bestond uit 25 studenten en vier faculteitsadviseurs – was een project van twee semesters dat in juni 2018 eindigde.

Afgezien van de motoren, die uit China kwamen, waren de meeste onderdelen afkomstig van Israëlische fabrikanten.

Zvi Shiller, hoofd van de afdeling werktuigbouwkunde aan Ariel University, zei dat het project als doel heeft een auto te maken die gemakkelijk is voor ouderen dan een standaardauto.

De nu voor het zesde jaar eerder deze maand gehouden Global Grad Show wordt gehouden in samenwerking met Dubai Culture en ARM Holding. Het doel is om de ontwikkeling van verschillende studenten- en universiteitsprojecten te ondersteunen door middel van financieringsmogelijkheden, industriële connecties, mentorschap en training.

Projecten zijn gericht op ecologische, economische en sociale problemen en zijn georganiseerd rond vijf thema’s: leven met ziekte en handicap; omgaan met een complexe wereld; het redden en beschermen van kwetsbare levens; het schoonmaken van een met afval gevulde planeet; en het ondersteunen van de stedelijke ervaring.

Guy Viplich, de teamleider van de studenten bij het project, werkt nu als freelance werktuigbouwkundig ingenieur in de omgeving van Tel Aviv.

Zijn grootste voldoening in het project, zei hij, was om “zij aan zij met mijn grootvader in de auto te zitten tijdens de diploma-uitreiking aan het einde van het jaar.”

“Mijn grootvader leed aan ernstige rugklachten op dat moment”, voegde hij eraan toe. “Een auto als deze had hem erg kunnen helpen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!