Experts waarschuwen dat avondklok weinig effectief is

Israëlische politie tijdens de tweede lockdown in oktober. Screenshot Channel 13 nieuws

Deskundigen waarschuwden dinsdag dat de op maandag door de ministers van het Israëlische coronakabinet goedgekeurde avondklok vanaf woensdagavond tot en met 2 januari, niet effectief zal zijn in het verminderen van het aantal besmettingen in het land.

Prof. Arnon Afek, een lid van het panel van professionals dat het zogenaamde coronavirus-kabinet adviseert, zei dat het redelijk leek om de maatregel eens te proberen, maar dat hij weinig hoop had dat het tot het gewenste resultaat zou leiden.

“Ik denk dat het logisch is om een ​​avondklok te proberen”, zei Afek, de adjunct-directeur van het Sheba Medical Center. ‘Denk ik dat het zal werken? Ik ben bang van niet. We kunnen in een volledige lockdown eindigen, maar we hebben tenminste aan al die mensen die erdoor geschaad worden, bewezen dat we alles in het werk hebben gesteld om een volledige lockdown te voorkomen,” zei hij.

Dr. Yoav Yehezkeli, een volksgezondheidsexpert aan de universiteit van Tel Aviv, uitte ook zijn twijfels over het nut van nachtelijke beperkingen.

“Het is nergens bewezen dat een avondklok werkt om morbiditeit of overlijden te verminderen en het aantal nieuwe besmettingen terug te dringen”, vertelde hij Army Radio. “De besluitvormers kijken alleen naar het coronavirus en niet naar de volksgezondheid in bredere zin.”

Ayman Seif, de adjunct-coronavirus-tsaar die verantwoordelijk is voor de Arabische gemeenschap, vertelde de Publieke Omroep KAN dat “een avondklok enigszins zou moeten bijdragen aan het verminderen van de morbiditeit. De doeltreffendheid ervan is twijfelachtig, maar de wens is om een ​​algemene landelijke lockdown te voorkomen.”

Ook coronavirus tsaar Nachman Ash aarzelde om een ​​avondklok in te stellen. “We kunnen niet weten of een avondklok effectief zal zijn; het vertraagt ​​alleen het onvermijdelijke, ”zei Ash tegen de nieuwssite Walla tijdens een eerdere vergadering van het coronavirus-kabinet zondagavond.

Ondertussen vertelde plaatsvervangend procureur-generaal Raz Nizri de ministers dat er juridische problemen kunnen zijn bij het instellen van een drie weken durende avondklok om de toenemende nieuwe coronavirus besmettingen te bestrijden, volgens berichten in de Hebreeuwse media.

Nizri zegt dat het moeilijk zal zijn om de avondklok voor het Hooggerechtshof te verdedigen zolang het ministerie van Volksgezondheid de avondklok niet steunt, aldus de berichten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!