Terwijl vaccineren ook op Shabbat door ging blijken in Israël tientallen besmet met nieuwe virusmutatie

Een van de vaccinatie centrums, in Ir Yamin, waar het ook op de Shabbat druk was. Eigen foto

In Israël zijn tientallen besmettingen gevonden van de nieuwe coronavirus-mutatie die voor het eerst in Engeland werd ontdekt. Ondertussen ging het vaccineren op Shabbat door en wordt over tien dagen begonnen met het vaccineren van het algehele publiek.

In Israël is volgens onderzoekers bij tientallen mensen het gemuteerde coronavirus vastgesteld dat voor het eerst in Engeland is opgedoken, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Aangenomen wordt dat de nieuwe virusmutatie besmettelijker is, maar niet dodelijker, volgens een bericht vrijdagavond op Channel 13. In het Assaf Harofeh Medical Center bij Tel Aviv zijn 49 gevallen vastgesteld door onderzoekers. Negentien verdachte gevallen zijn gevonden door een ander laboratorium in het zuiden van Israël.

Sommige van de patiënten met de nieuwe coronavariant hadden het land de laatste tijd niet verlaten, wat de vrees bevestigd dat de mutatie zich binnen Israël verspreidt.

Ondertussen hebben de rabbijnen in Israël toestemming gegeven om op Shabbat te vaccineren tegen het het coronavirus, uitgaande van het in het Jodendom geldende principe dat het redden van een leven boven alles gaat.

In de afgelopen week zijn er ruim 200.000 mensen ingeënt, voornamelijk medisch personeel en mensen boven de 60 jaar. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zullen vanaf deze week dagelijks tot honderdduizend mensen worden gevaccineerd.

Volgens Channel 13 nieuws betekend het opvoeren van het aantal dagelijkse vaccinaties dat tegen het einde van februari de risico populatie grotendeels zal zijn ingeënt. Israël kan dan terugkeren naar ‘het normale leven’, zou het ministerie van Volksgezondheid tegen de nieuwszender hebben gezegd.

Afgelopen donderdag zei premier Netanyahu in een persbericht dat Israël waarschijnlijk het eerste land ter wereld zal zijn waar de pandemie is overwonnen. “Ik wil zeggen dat de combinatie van de geweldige vaccinatiecampagne enerzijds en een korte en snelle lockdown aan de andere kant ons in staat zal stellen om uit het coronavirus pandemie te geraken”, zei Netanyahu in die verklaring. “En we zullen waarschijnlijk het eerste land ter wereld zijn dat dan terug kan gaan naar een vorm van normaal leven,” voegde hij eraan toe.

Ondertussen gaat Israël vanaf zondagmiddag 17.00 uur in een strikte lockdown die in ieder geval twee weken gaat duren en mogelijk zal worden verlengd met 1 of 2 weken indien het aantal dagelijkse besmettingen niet onder de 1000 per dag komt. Op essentiële winkels en bedrijven na, is alles gesloten en mogen inwoners niet verder dan 1 km. van huis.

Dat zorgde er weer voor dat winkelcentra en markten op vrijdag en zaterdagavond overvol waren met mensen die nog even snel inkopen gingen doen voordat de boel weer op slot gaat.

Zo werden er uitzonderlijk lange rijen gemeld bij IKEA in Rishon Lezion, waarbij een klant de nieuwssite Ynet vertelde dat de winkel aanvoelde “als de inchecklijn op Ben Gurion Airport tijdens het hoogseizoen”.

Sommige winkelcentra moesten hun deuren sluiten en het aantal bezoekers verminderen alvorens nieuwe klanten konden worden toegelaten, zoals bij de shoppingmall in Ir Yamin gebeurde, wat weer voor grote chaos zorgde.

Ook op de markten in Israël, zoals de Carmel markt in Tel Aviv en de Machane Yehuda markt was het enorm druk en was het onmogelijk om de verplichte 2 meter afstand te houden.

Verder werden op zaterdag de parken in heel Israël druk bezocht door mensen die er nog even op uit wilden gaan voordat iedereen gedwongen thuis zal zitten door de aangekondigde lockdown.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)