Israël en Marokko ondertekenen overeenkomsten

Meir Ben Shabbat (L) Jared Kushner (tweede van links) in gesprek met Koning Mohammed VI van Marokko. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)

Tijdens het bezoek van de Israëlische delegatie onder leiding van Israëls Nationale Veiligheidsofficier Meir Ben-Shabbat, die samen met een door Jared Kushner geleide Amerikaanse delegatie in Marokko is, hebben Israël en Marokko verschillende overeenkomsten ondertekend.

Na aankomst van de eerste commerciële El Al vlucht vanuit Israël naar Marokko, werden de Israëlische en Amerikaanse delegatieleden verwelkomd door de regionale gouverneur, een vertegenwoordiger van het koninklijk protocol en een vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Overdag bezocht de delegatie de graven van koning Mohammed V en koning Hassan II.

Meir Ben-Shabbat en Jared Kushner bezochten de graven van koning Mohammed V en koning Hassan II. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)

Daarna hielden de delegaties besprekingen met hun Marokkaanse tegenhangers.

Meir Ben-Shabbat ontmoette dinsdagavond in het bijzin van Jared Kushner de Marokkaanse koning Mohammed VI in zijn paleis in Rabat, waarbij hij, als zoon vanuit Marokko naar Israël geëmigreerde ouders, met de koning in het Marokkaans-Arabisch sprak.

Tijdens hun ontmoeting bespraken ze de nieuwe betrekkingen die tussen de landen worden gesmeed, waarbij Koning Mohammed VI zei dat hij voorstander is van volledige en langdurige betrekkingen tussen de twee landen.

Vertegenwoordigers van de twee landen ondertekenden later op dinsdagavond overeenkomsten over visumvrijstellingen voor houders van diplomatieke paspoorten, samenwerking inzake watervraagstukken, samenwerking op het gebied van financiën en investeringen, en samenwerking op het gebied van burgerluchtvaart en toerisme en het starten directe vluchten tussen de beide landen.

Aan het eind van de besprekingen zei Meir Ben-Shabbat in een verklaring: “”Ik wil premier Benjamin Netanyahu bedanken voor het voorrecht de Israëlische delegatie te mogen leiden die belast is met de missie om tastbare overeenkomsten toe te voegen aan deze diplomatieke prestatie. De betrekkingen met Marokko zijn bijzonder belangrijk, en niet alleen uit het oogpunt van de diplomatieke en economische aspecten. Veel Israëlische burgers, de leden van de Marokkaanse gemeenschap, hebben naar dit moment verlangd. Net als ikzelf , handhaven velen van de tweede en derde generatie Marokkanen, die in Israël wonen, het erfgoed van onze voorvaderen en zetten deze voort.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)