Israël gaat voor vierde keer in twee jaar naar de stembus

Blauw & Wit leider Benny Gantz (L), president Rivlin (M), Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

Israël zal op 23 maart 2021 voor de vierde keer in twee jaar naar de stembus gaan nadat de Knesset dinsdagavond werd ontbonden na het verstrijken van de deadline voor het indienen van een begroting.

Nadat maandagavond het wetsvoorstel om het indienen van een begroting met twee weken uit te stellen werd verworpen met 49 stemmen tegen en 47voor, was het duidelijk dat nieuwe verkiezingen nagenoeg onafwendbaar zijn.

Vanaf het begin van het aantreden van deze regering in mei dit jaar, en geleid door Netanyahu en Gantz, waarbij Gantz zelfs de titel van ‘plaatsvervangend premier kreeg’, was het duidelijk dat dit kabinet geen lang leven beschoren was.

Tegenstellingen tussen Netanyahu en Gantz groeiden en ze beschuldigden elkaar ervan zich niet te houden aan de afspraken uit het regeringsakkoord. Eigenlijk was er de laatste maanden geen sprake meer van gezamenlijk regeren.

Netanyahu hield Gantz, als minister van Defensie en zijn partijgenoot Ashkenazi, minister van buitenlandse zaken, niet op de hoogte van de overeenkomsten met de Emiraten en Abu Dhabi en deed hetzelfde met de afspraken die president Trump met Marokko heeft gemaakt.

De verkiezingen op 23 maart zullen voor Netanyhu niet eenvoudig worden nu, Gideon Sa’ar, een van de prominente Likud parlementariërs onlangs de Likud heeft verlaten en een nieuw rechtse partij onder de naam Nieuwe Hoop heeft opgericht.

Uit recente peilingen blijkt dat deze partij rond de twintig Knesset zetels haalt, terwijl daarnaast ook Yamina, onder leiding van Naftali Bennett op flinke winst staat met twintig Knesset zetels.

De politieke toekomst van Gantz en Ashkenazi zal waarschijnlijk ten einde komen. Berichten in de Hebreeuwse pers spreken over het opheffen van Blauw & Wit omdat beide oud IDF opperbevelhebbers de politiek willen verlaten.

De komende maanden is er sprake van een demissionair kabinet dat alleen de lopende zaken mag afhandelen, waarna op 23 maart duidelijk zal moeten worden wie de nieuwe Israëlische regering zal gaan leiden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)