Israëlische startup UBQ recyclet afval tot auto-onderdelen voor de Indiase markt

Autodeur van gerecycled afval. Screenshot YouTube

De cleantech startup UBQ Materials uit Kibbutz Tze’elim heeft een overeenkomst getekend met de Motherson Group, waarbij het bedrijf wordt voorzien van UBQ’s innovatieve grondstof als alternatief voor plastic.

Motherson, een Indiaas-Japans partnerschap, is de grootste fabrikant van reserveonderdelen in India met een omzet van 8,8 miljard dollar per jaar. Het bedrijf heeft fabrieken in 41 landen die een verscheidenheid aan reserveonderdelen voor voertuigen produceren, waaronder spiegels, elektrische kabels en meer.

Volgens de overeenkomst zal de Israëlische grondstof in de producten van het bedrijf worden verwerkt als een vervanging voor plastic, om de koolstofvoetafdruk van de productieprocessen te verkleinen, aldus het persbericht.

De fabriek van UBQ Materials is in staat om alle soorten afval, inclusief voedselresten en planten, verschillende soorten plastic, kartonnen dozen, coronavirusmaskers en zelfs vuile luiers, om te zetten in nuttige grondstoffen, thermoplasten genaamd. Hiermee kunnen vuilnisbakken, winkelwagentjes, buizen, 3D-printmateriaal en vele andere producten worden gemaakt.

Omdat UBQ afvalsoorten verwerkt die momenteel niet worden gerecycled, voorkomt elke ton grondstof die in de fabriek wordt verwerkt ongeveer 12 ton koolstofemissies en giftige gassen in de lucht.

Fabrikanten van de grootste op plastic gebaseerde producten ter wereld sluiten zich aan bij de trend om over te stappen op het gebruik van milieuvriendelijkere materialen om ervoor te zorgen dat zij en hun klanten kunnen voldoen aan de verschillende en strenge milieu vereisten in elk land.

Volgens Jack “Tato” Bigio, medeoprichter en CEO van UBQ in Israël, is de overeenkomst met Motherson een voortzetting van een eerdere overeenkomst die UBQ met de Daimler Corporation heeft ondertekend om hun materiaal te integreren in Mercedes-Benz voertuigen en vrachtwagens. 

UBQ Materials bevindt zich momenteel in de ontwikkelings- en bouwfasen van fabrieken in de Verenigde Staten en Nederland. Het materiaal van UBQ is gecertificeerd door Quantis als het groenste thermoplastische materiaal ter wereld.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)