Israëlische wetenschappers ontdekken dat goedkope LED’s desinfecteren tegen COVID-19

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Israëlische onderzoekers hebben een manier gevonden om de kosten van virus dodend ultraviolet licht aanzienlijk te verlagen en werken aan LED-ingebedde oppervlakken die zichzelf reinigen.

“We hebben ontdekt dat het gemakkelijker is dan voorheen gedacht om met licht te desinfecteren en we werken al aan spannende toepassingen voor onze bevindingen”, vertelde Hadas Mamane, hoofd van het Environmental Engineering Program van Tel Aviv University, aan The Times of Israel.

Terwijl de wereld worstelt met het desinfecteren van oppervlakken en openbare plaatsen, is er een groeiende belangstelling voor het gebruik van ultraviolet licht. Het is nog niet wijdverspreid in de strijd tegen het coronavirus, maar wordt wel ingezet, onder meer bij transport via lichtgevende robots.

Mamane’s team heeft een doorbraak bereikt waarvan het hoopt dat het de uitrol zal versnellen, namelijk door te ontdekken dat het gewenste effect kan worden bereikt met LED’s met een hogere golflengte dan eerder werd aangenomen.

Het onderzoek van het team is gepubliceerd in het peer-reviewed Journal of Photochemistry and Photobiology B: Biology. De belangrijkste bevinding is dat LED’s die licht uitstralen met een golflengte van 285 nanometer bijna net zo efficiënt zijn in het desinfecteren van het virus als LED’s met een golflengte van 265 nanometer, waarbij minder dan een halve minuut nodig was om meer dan 99,9% van de coronavirussen te vernietigen.

Dit resultaat is significant omdat de kosten van 285 nanometer LED-lampen 30% lager zijn dan die van 265 nanometer lampen, zei Mamane. Ze voorspelde dat dit ervoor zal zorgen dat ultraviolette reiniging vaker voorkomt in ventilatiesystemen en airconditioners, en dat het een veelgebruikte oplossing wordt voor openbaar vervoer en ander gebruik, zei ze.

“Er zijn applicaties waar we zelf aan werken, waarvan we hopen dat ze een bijdrage zullen leveren aan de strijd tegen COVID”, zei Mamane.

“We ontwikkelen oppervlakken waarin LED’s zijn ingebed, op een manier dat licht schijnt en desinfectie plaatsvindt wanneer ze niet in gebruik zijn”, voegde ze eraan toe, en gaf een voorbeeld van een laptoptoetsenbord dat wordt gereinigd met ultraviolet licht bij het sluiten van de laptop.

De LED’s, hoewel minder krachtig dan die welke momenteel worden gebruikt voor desinfectie, zijn nog steeds gevaarlijk voor mensen en mogen daarom alleen worden geactiveerd wanneer niemand zich bij het te reinigen oppervlak bevindt, benadrukte ze.

Mamane zei: “Het feit dat UV-straling virussen doodt, is niet nieuw, en het is algemeen bekend. Maar wat we hebben gedaan, is dat we kijken naar de golflengte om precies te bepalen welk energieniveau nodig is om het coronavirus te doden. “

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)