Israël gaat vanaf zondag voor de derde keer in strikte lockdown

Gesloten winkelcentrum. Eigen foto

Voor de derde keer sinds het begin van de coronapandemie gaat Israël vanaf zondag in een volledige en strikte lockdown. Het wordt verboden je verder dan 1 km van huis te begeven en alle winkels moeten hun deuren sluiten, met uitzondering van supermarkten en apotheken.

De lockdown wordt van kracht wegens het stijgende aantal dagelijkse coronabesmettingen. Hoewel de meeste besmettingen plaatsvinden in gebieden met een grote ultraorthodoxe of Arabische bevolking, durft de regering uit politieke overwegingen het niet aan alleen deze gebieden volledig af te sluiten.

De lockdown geldt in principe voor 14 dagen maar kan met nog eens 14 dagen worden verlengd indien het niet lukt het aantal dagelijkse besmettingen onder de 1000 per dag te krijgen.

Eerder op woensdag had de coronatsaar, Nachman Ash, al aangekondigd dat er niets anders op zat om een strikte lockdown in te voeren omdat het land anders te maken zou krijgen met nog eens 3000 extra doden in de komende vier weken.

De beperkingen waar de Israëlische bevolking mee te maken krijgt tussen 27 december en 10 januari, zijn de volgende :

 • Bewegingsbeperkingen: 1000 meter (behalve in uitzonderlijke gevallen en om te worden ingeënt
 • Beperkingen op locatie: Het is verboden om in de woning van een andere persoon te komen
 • Handel en recreatie: alle winkels en restaurants worden volledig gesloten behalve voor leveringen (geen take-out), m.u.v. supermarkten en apotheken.
 • Werkplekken: de omvang van bedrijven die geen publiek ontvangen, wordt verminderd met 50% van wat gebruikelijk is, waarbij er zoveel mogelijk vanuit huis moet worden gewerkt
 • Openbaar vervoer: het OV wordt met 50% verminderd
 • Bijeenkomsten: maximaal 10 personen in een gesloten ruimte en maximaal 20 personen in een open ruimte
 • “Groene eilanden”: De Dode Zee en Eilat gelden niet meer als ‘groene eilanden’, hetgeen betekend dat hotels en restaurants hun activiteiten moeten stoppen.
 • Individuele training: toegestaan ​​zonder afstand beperkingen (uitgaan en naar huis terugkeren, zonder gebruik van een voertuig)
 • Onderwijssysteem: kleuterscholen, groep 1-4 en 11-12 gaan naar school van 08: 00-13: 00 uur
 • Uitzondering: Er is een uitzondering voor speciaal onderwijs, dat voor alle leeftijden wordt gegeven
 • Kinderen onder gezamenlijk gezag van niet bij elkaar wonende ouders mogen tussen de beide ouders pendelen.

Ondertussen is bekend geworden dat ook in Israël vier mensen zijn besmet met de nieuwe coronavirus stam. Drie van hen kwamen uit Engeland, de vierde is niet in het buitenland geweest of in contact geweest met iemand die uit het buitenland kwam.

Israëliërs die uit het buitenland terugkeren moeten sinds woensdagavond verplicht 14 dagen naar een van de quarantainehotels in het land, niet ingezetenen komen het land niet meer in.

In Israël worden sinds maandag inwoners van boven de 60 jaar en mensen uit risicogroepen ingeënt tegen het virus, vanaf volgende week zullen er dagelijks 60,000 mensen kunnen worden gevaccineerd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)