Tunnelopgravingen in Jeruzalem winnen hoogste onderscheiding

Een van de tunnels onder de Oude Stad van Jeruzalem. Foto City of David

De wereldberoemde oude stad van Jeruzalem kan nu nog een extra veer zetten op zijn hoed: de archeologische tunnels bij de Tempelberg hebben internationale erkenning gekregen van de International Tunneling and Underground Space Association.

De opgravingen in de Oude Stad kwamen op de eerste plaats in de categorie “Eigenaardigheden van het ondergrondse” in de zesde jaarlijkse wedstrijd van de ITA en werden genoteerd als “Tunneling in dienst van de archeologie” en versloegen daarmee de Noorse Spiraaltunnel (Drammen) van de eerste plaats.

“De gevoelige omgeving vraagt ​​om grote behendigheid en flexibiliteit. Onverwachte vondsten kunnen leiden tot plotselinge veranderingen in de uitgravingsrichting, vaak gepaard gaand met lage bovenbelastingshoogtes en moeilijke bodemomstandigheden ”, zegt de ITA over de opgravingen in Jeruzalem.

“Vanwege de complexiteit van de locatie als gevolg van een klein graafgebied en de risico’s van ondiepe tunneling in stedelijk gebied, worden speciale graaftechnologieën toegepast, zoals op maat gemaakte boormachines die zijn aangepast aan kleine ruimtes”, voegde hij eraan toe.

“Daarnaast moeten er speciale maatregelen worden genomen om rekening te houden met de archeologische vondsten en deze tijdens opgravingen te beschermen. In tegenstelling tot conventionele opgravingen waarbij de modder wordt verwijderd, is de aard van dit project om de modder te bewaren voor verder onderzoek door wetenschappers. “

Winnaars in andere categorieën waren gericht op de bouw en spoorwegen, zoals het Sydney Metro City & Southwest Project in Australië en de Chengdu-Guiyang hogesnelheidsspoorlijn in China. Josh Barry uit Australië won de ‘Young Tunneller of the Year’ prijs.

In totaal ontving de online wedstrijd 52 inzendingen uit 23 landen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)