Israël krijgt mogelijk voor eind december 4 miljoen Pfizer vaccins

Ter illustratie. Israëlische vrijwilliger met Israëls vaccin. Foto GPO

Volgens de nieuwszenders Channel 12 en Channel 13 zou Israël voor het einde van deze maand tot vier miljoen doses van Pfizer’s coronavirusvaccin kunnen ontvangen – genoeg om twee miljoen mensen in te enten, en zou het ministerie van Volksgezondheid al gezondheidsorganisaties voorbereid hebben op de mogelijkheid om elke dag ongeveer 80.000 Israëli’s te vaccineren.

Door een dergelijke ontwikkeling zou in januari tot een vijfde van de Israëlische bevolking kunnen worden gevaccineerd – een veel optimistischer projectie dan eerder werd aangenomen.

De vaccins kunnen al volgende week arriveren, hoewel ze dan niet zullen worden gebruikt omdat ze nog geen goedkeuring hebben gekregen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), meldde Channel 12 nieuws.

Volgens Channel 13 zijn gezondheidsfunctionarissen aan het afwegen of ze het vaccin moeten goedkeuren voordat de FDA dat doet, waardoor Israël mogelijk eerder zou kunnen beginnen met het vaccineren. De FDA komt naar verwachting woensdag bijeen om het Pfizer-vaccin te herzien en kan het volgende week goedkeuren.

Channel 12 zei dat Chezy Levy, directeur-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, de afgelopen dagen een bijeenkomst had gehouden met de hoofden van de Israëlische gezondheidsorganisaties en hen op de hoogte bracht van de kwestie, daarbij verwijzend naar de deelnemers aan de bijeenkomst.

Het rapport zei dat het ministerie intensieve voorbereidingen trof voor de logistiek die gepaard gaat met het verplaatsen en opslaan van de vaccins. De opnamen maken gebruik van de modernste mRNA-technologie en vereisen een constante intense koeling bij temperaturen onder het vriespunt, waardoor een complexe infrastructuur nodig.

Eerder maakte Groot-Brittannië woensdag bekend het eerste land te zijn dat het COVID-19-vaccin van Pfizer voor algemeen gebruik goedkeurde en zei dat het volgende week zou worden geïntroduceerd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!