Israëlische economie kromp 2,8% in de eerste 9 maanden, minder dan andere landen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de economische schade die door de Covid-19-pandemie aan de Israëlische economie wordt toegebracht, minder is dan aanvankelijk werd gedacht.

Uit de laatste herziening van cijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de economie in de eerste drie kwartalen van 2020 met 2,8% is gekrompen, vergeleken met de overeenkomstige periode van 2019. In de eerste schatting kromp de Israëlische economie tussen januari en september met 3%. 2020, meldt het financiële dagblad Globes.

De schade die de crisis aan de Israëlische economie heeft toegebracht, blijkt veel minder te zijn dan in de meeste andere ontwikkelde landen, deels vanwege het sterke resultaat van de Israëlische export dit jaar, geleid door de technologiesector.

Terwijl Covid-19 hard toesloeg in de eerste helft van het jaar, kende Israël een sterk herstel in het derde kwartaal, waarbij de economie tussen juli en september met 38,9% groeide, meer dan de aanvankelijke schatting van 37,9%.

Volgens de laatste voorspelling van het ministerie van Financiën zal de Israëlische economie naar verwachting in 2020 met 4,2% krimpen, een rooskleuriger voorspelling dan de eerdere schatting van een krimp van 4,8%.

In het derde kwartaal steeg de particuliere consumptie met 42,3%, de uitvoer steeg met 41,6% en de invoer daalde met 1,8% ten opzichte van het vorige kwartaal van 2020. In het derde kwartaal van 2020 steeg de uitvoer van goederen en diensten met 4,9% ten opzichte van het overeenkomstige kwartaal van 2019.

Op kwartaalbasis groeide de Israëlische economie met 8,6% in het derde kwartaal van 2020, iets onder het OESO-gemiddelde van 9,1%. In vergelijking met de overeenkomstige periode van 2019 kromp de Israëlische economie echter met slechts 1,1%, een kleine krimp dan enig ander OESO-land, behalve Ierland.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)