Een extra 50.000 huishoudens zijn in Israël door het coronavirus onder de armoedegrens gekomen

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De coronavirus pandemie heeft bijna 50.000 huishoudens in Israël onder de armoedegrens geduwd terwijl er in oktober slechts één vacature voor elke 16 werklozen was, zo werd dinsdag op de ‘Eli Hurvitz-conferentie over economie en samenleving voor 2020′ verteld.

“De economische crisis veroorzaakt door het coronavirus is ongekend in omvang en kracht”, zei minister van Arbeid, Maatschappelijk Welzijn en Sociale Diensten Itzik Shmuli op de conferentie over economie en samenleving voor 2020, die jaarlijks wordt georganiseerd door het Israel Democracy Institute.

“Tweeënhalf miljoen Israëli’s zijn economisch getroffen door de crisis, bijna 50.000 huishoudens zijn onder de armoedegrens gezonken en ongeveer 100.000″ zijn nu dichter bij de armoede”, aldus de minister.

“Tienduizenden gezinnen” hebben hun wereld zien instorten en kloppen nu aan bij de welzijnsdiensten, zei Shmuli.

“We zien een snelle stijging van 2,5 keer meer verzoeken om voedselhulp, een stijging van 41% in faillissementsaanvragen en een stijging van 60% in het openen van welzijnsdossiers”, zei Shmuli. De economische crisis heeft ook andere gevolgen gehad, waaronder een toename van 300% in huiselijk geweld en eenzaamheid onder ouderen.

Minister Shmuli waarschuwde dat “de gevolgen van dit alles ons als samenleving nog vele jaren zal vergezellen”.

De werkloosheid, die na de eerste lockdown in maart en april steeg tot boven de 1 miljoen, blijft hoog, en het ministerie van Financiën verwacht dat deze aan het einde van het jaar tussen 7,2% en 10,2% zal liggen, afhankelijk van of het virus wordt beteugeld of dat het zich snel blijft verspreiden, zei Shira Greenberg, de hoofdeconoom bij het ministerie van Financiën.

In oktober was er voor elke 16 werklozen slechts één baan beschikbaar, met in totaal 55.000 beschikbare banen, zei ze. “Dit onderstreept hoe moeilijk het vandaag is voor mensen die werkloos zijn om een ​​baan te vinden,” voegde ze eraan toe.

Voordat de crisis toesloeg, waren er 92.000 beschikbare banen, met een verhouding van 1,4 werklozen per baan.

“Er is een crisis die heel, heel groot en significant is met betrekking tot de arbeidsmarkt”, zei Greenberg op de conferentie. Zelfs nadat de economische beperkingen grotendeels waren opgeheven, zei ze, waren er vanaf oktober 480.000 meer mensen zonder baan dan voor de crisis.

Israël doet het wat dat betreft heel wat slechter dan de andere OESO-landen, met een afname van banen.

De arbeidsmarkt zal niet meer normaal worden als de beperkingen van het land zijn opgeheven, waarschuwde Greenberg. “Naar onze mening hebben we het over een herstelproces dat veel langer zal duren.” De markt maakt een efficiëntieproces door waarbij werkgevers wennen aan het werken met minder werknemers en door meer faillissementen en bedrijfssluitingen neemt het aantal beschikbare banen af.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)