Hoe Israël zal proberen mensen te overtuigen zich te laten vaccineren

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Of de peilingen, die zeggen dat dat tussen de 50% – 80% van de Israelis zich niet willen laten vaccineren, kloppen of niet, feit is dat er in Israël velen zijn die argwanend staan ten opzichte van het nieuwe vaccin tegen het coronavirus. De meesten vinden dat er te weinig onderzoek is gedaan en er te weinig bekend is naar de gevolgen op de langere termijn.

Het ministerie van Volksgezondheid is dan ook in samenwerking met Google en Facebook een campagne begonnen om fakenieuws rond het coronavirus vaccin te bestrijden.

Het ministerie zal ook een afdeling van ongeveer 10 werknemers opzetten om de verspreide misleidende informatie te identificeren, evenals een forum van artsen om in realtime op valse claims te reageren.

Daarnaast is het een grote pr-campagne begonnen met de hulp van artsen, wetenschappers, beroemdheden, politici en religieuze leiders, om Israëli’s aan te moedigen zich onmiddellijk te laten vaccineren.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vijf PR-teams opgericht, voor de ultraorthodoxe gemeenschap, Oost-Jeruzalem, Arabische gemeenschappen in het noorden, bedoeïenen en Russisch sprekenden in Israël.

Het ministerie probeert ook om uit deze groepen influencers te werven. Rabbi Avraham Elimelech Firer, het hoofd van de non-profitorganisatie Ezra LeMarpeh die medische hulp biedt aan mensen in nood, zei bijvoorbeeld dat hem door rabbijnen Chaim Kanievsky, Gershon Edelstein en Shalom Cohen, belangrijke leiders in de Haredi-samenleving, werd gevraagd om over het vaccin ‘te preken en te onderzoeken’.

Het doel is om het publiek te overspoelen met foto’s van prominente figuren die het vaccin krijgen.

Premier Netanyahu zei dat hij de eerste in Israël zal zijn die zich zaterdagavond zal laten vaccineren, president Rivlin en minister van Volksgezondheid Edelstein, volgen zondag.

Het is niet bekend of hun vaccinatie live op tv zal worden uitgezonden.

Maandag worden ziekenhuisbestuurders, gezondheidsfunctionarissen, hoofdverpleegkundigen en zelfs enkele tientallen burgemeesters ingeënt voor camera’s.

Bovendien zullen senior artsen en gezondheidsfunctionarissen informatieve video’s maken voor de pr-campagne, waarbij de nadruk ligt op de werking van het vaccin en de effectiviteit en veiligheid ervan.

Daartoe behoren onder meer voormalig commissaris voor het coronavirus prof.Ronni Gamzu, hoofd onderzoek bij Clalit Health Services, prof.Ran Balicer, en hoofd van de afdeling infectieziekten van Sheba Medical Center in Tel Hashomer, prof.Galia Rahav, die door haar tv optredens een bekende verschijning in de Israëlsiche huishoudens is geworden.

Ultra-orthodoxe en Arabische artsen zullen verschijnen in meertalige video’s, evenals artsen van Ethiopische afkomst en uit de voormalige Sovjet-Unie.

“We behandelen het als een reddingsoperatie voor Israël”, zei Einav Shimron, de plaatsvervangend directeur-generaal voor communicatie en internationale betrekkingen bij het ministerie van Volksgezondheid, tegen de krant Haaretz. “Dit is de enige manier om weer een normaal leven in Israël te gaan leiden.”

De campagne zal naar verwachting tientallen miljoenen Shekels kosten, en de stuurgroep ervoor zal bestaan ​​uit woordvoerders van medische instellingen en verenigingen, vertegenwoordigers van Google en de Israëlische afdelingen van Facebook en daarnaast ook de CEO van Kayma Labs, dat gespecialiseerd is in gedragseconomie.

“Facebook heeft zich aangemeld voor de PR-inspanningen en ze zullen officiële pagina’s met nepnieuws en desinformatie verwijderen, we hebben hierover contact met de cyberafdeling van het ministerie van Justitie”, zei Shimron.

De eerste uitdaging van het ministerie van Volksgezondheid is het vaccineren van de werknemers van het gezondheidssysteem. Volgens de enquête van het Israel Democracy Institute is slechts ongeveer 60 procent van de gezondheidswerkers van plan om onmiddellijk te worden gevaccineerd. 

Bij degenen die COVID-19-patiënten behandelden, was de respons hoger. De Israel Medical Association heeft zich aangesloten bij de voorlichtingscampagne gericht op artsen, evenals de Israel Pediatric Association en de Israel Association of Family Physicians, die deze week ook online conferenties zullen houden om vragen over het vaccin te beantwoorden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)