Israëlische startup analyseert medische dossiers om het risico op osteoporose te bepalen

Foto met dank aan Zebra Medical Vision

Kunnen mensen passief worden gescreend op vroege detectie en preventie van osteoporose via een geautomatiseerde beoordeling van hun bestaande beeldvormende testresultaten en medische dossiers? Dat is het doel van een samenwerking tussen de Israëlische AI-startup Zebra Medical Vision en het Schotse digitale transformatie-adviesbureau Storm ID.

Osteoporose, een aandoening die zwakke en broze botten veroorzaakt, is een groot probleem voor de volksgezondheid. Breekbaarheidsfracturen – niet gerelateerd aan trauma met grote impact – zijn de belangrijkste complicatie van aandoening, vooral voor de vergrijzende bevolking.

De twee organisaties wonnen een onderzoeks- en ontwikkelingswedstrijd tussen het Verenigd Koninkrijk en Israël met hun voorstel voor een systeem voor kunstmatige intelligentie dat mensen met een risico op fracturen kan identificeren door analyse van medische beeldvormingsgegevens zoals CT scans en informatie uit patiëntendossiers.

Een internationaal, multidisciplinair team van clinici, datawetenschappers en computerwetenschappers zal gedurende twee jaar samenwerken, gevestigd in NHS Greater Glasgow en Clyde (Schotland) en Assuta Medical Centers (Israël).

Dr. Michal Guindy, hoofd van beeldvorming en innovatie bij Assuta, merkte op dat er jaarlijks meer dan 200.000 CT scans worden uitgevoerd in Assuta-ziekenhuizen. “Het is opwindend om te denken dat we een belangrijke rol kunnen spelen bij de vroege opsporing van osteoporose. Door onderzoeken te analyseren die zijn uitgevoerd voor andere klinische indicaties, kunnen we fracturen helpen voorkomen en bijdragen aan het oplossen van een probleem voor de volksgezondheid dat steeds meer zorgen baart. “

Het project wordt gedeeltelijk medegefinancierd door de twee landen onder het EUREKA-kader om industriële onderzoekssamenwerking tussen het VK en Israël te bevorderen.

Storm ID-directeur Paul McGinness zei: “Door van tevoren het potentiële risico op botbreuken te voorspellen, kunnen we eerder ingrijpen om het risico te behandelen en te beheersen, wat beter is voor de patiënt en voor het gezondheidssysteem.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!