Israëlische Taskforce : ‘alles wijst erop dat de derde coronavirus golf in Israël is begonnen’

Coronavirus kabinet bijeen. Foto GPO

Israël blijft een trend van toenemende coronavirusinfecties zien, nu het ministerie van Volksgezondheid meedeelde dat donderdag 1.434 nieuwe coronavirus gevallen werden gediagnosticeerd. Het percentage positieve tests kwam uit op 2,3 procent, hetzelfde als op woensdag.

Volgens de gegevens van het ministerie van Volksgezondheid zijn er donderdag 64.787 mensen op het coronavirus getest waarvan 2,3% positief terugkwam. Het totale aantal actieve gevallen in Israël staat vrijdagochtend 11.761, op een totaal van 341.544 gevallen sinds het begin van de pandemie. Het aantal ernstige gevallen bedroeg 287, waarvan er 101 zijn aangesloten op de beademing, terwijl het aantal mensen wat aan het coronavirus is overleden op 2.891 staat.

Ondertussen zei het Nationale Informatie- en Kenniscentrum van het Coronavirus, dat opereert onder het IDF Militaire Inlichtingendienst in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, dat alle seinen aangeven dat “we aan het begin van een derde golf staan, en eigenlijk al begonnen is”.

“Met een wekelijks gemiddelde van meer dan 1.000 nieuwe infecties per dag is er sprake van een duidelijke en consistente stijging van het aantal nieuwe bevestigde gevallen,” aldus de Taskforce.

Het merkte ook op “een stijging van het positieve percentage bij testen in de afgelopen twee weken.” Bovendien zei het dat het aantal nieuwe gevallen onder 60-plussers toeneemt, wat waarschijnlijk tot ernstigere gevallen zal leiden.

De taskforce waarschuwde dat “voor elke twee dagen dat het huidige infectiepercentage wordt gehandhaafd, een dag van volledige vergrendeling vereist zal zijn om de zaken onder controle te houden.”

Het adviseerde niet alleen een einde te maken aan verdere versoepeling van de beperkingen, maar ook te overwegen enkele beperkingen opnieuw in te voeren “om de opwaartse trend te stoppen en te voorkomen dat de pandemie uit de hand loopt”.

Binnen het zogenaamde coronaviruskabinet gaan inmiddels stemmen op toto het sluiten van de 15 shoppingmalls die als een testcase worden gezien, het invoeren van een avondklok, en meer beperkingen om het virus terug te dringen. Op zondag zal daar verder over worden gesproken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!