Tip aan Israëlische zakenlui die de Emiraten willen bezoeken ‘laat je chutzpah thuis’

Dubai. Screenshot YouTube

De belangrijkste tips van een branding expert aan Israëlische zakenmensen die de Emiraten willen bezoeken zijn onder meer ‘laat je chutzpah thuis en onthoud je van opdringerigheid’, nu de Startup Nation zich opmaakt voor handel en joint ventures met de VAE na de normalisatieovereenkomsten.

Israëli’s zijn erg informeel, zegt Joanna Landau, de oprichter van Vibe Israel, een non-profitorganisatie die Israël wil promoten en zijn wereldwijde merk wil vergroten, tegen de Times of Israel. De Israëlische cultuur neigt naar ‘een klap op de rug, en yalla, laten we gaan’, zei ze. Dat geldt niet voor de emiraten, wier zakelijke etiquette meer gestructureerd is.

“De relatie moet wederzijds respectvol en formeel zijn, zoals met Europa of Japan”, zei ze.

Landau werkt momenteel samen met het Israëlische Ministerie van Economische Zaken om de internationale zakelijke berichtgeving van het land te verbeteren. Ze zal spreken over Israël en het belang van de branding op woensdag in Dubai, in de eerste Israëlisch-Emirati zakelijke conferentie loopt 24-26 november, georganiseerd door de Bank Leumi Le-Israel Ltd, de financiële website Calcalist en Channel 13. Vibe is een van de sponsors van de conferentie.

Omdat de Abraham-akkoorden in september werden ondertekend, gonst het onder Israëli’s die in de Emiraten zijn geweest, van opwinding over het potentieel voor handel, zakelijke banden en business ventures tussen de beide landen. 

Het Israëlische Ministerie van Economische Zaken schat dat de normalisering van de banden tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten voor Israël honderden miljoenen dollars per jaar zou kunnen opleveren voor handel en investeringen. Volgens cijfers van het ministerie, gebaseerd op verschillende scenario’s, zou de export naar de VAE, die momenteel ongeveer $ 300.000 per jaar bedraagt, kunnen oplopen tot een jaarlijkse $ 300 miljoen – $ 500 miljoen.

Voorafgaand aan de conferentie organiseerden Landau en de Israëlische regering voor buitenlandse handel een seminar met adviseur Nasif Kayed, die bekend staat als “The Arab Culturalist” vanwege zijn expertise in de geschiedenis, de zakencultuur en de tradities van de Emiraten.

Tijdens het seminar sprak Kayed over zakelijke etiquette in de VAE, gaf een overzicht van culturele normen en verschillen in de regio, beval enkele do’s en don’ts aan en gaf tips om succesvol te navigeren in multiculturele omgevingen.

Het is altijd een goed idee om de zakelijke nuances te leren kennen voordat je zaken gaat doen met het buitenland, zoals India of China, zei Landau in een telefonisch interview met The Times of Israel. Maar omdat de banden met de Arabische wereld “gevoelig en beladen” zijn, is het nog belangrijker “om net dat stapje verder te gaan”, zei ze.

“In Israël denken we dat, omdat we ook uit het Midden-Oosten komen, we ze kennen. We gaan ervan uit dat de culturen vergelijkbaar zijn, maar dat zijn ze niet, ”zei ze.

“Israëli’s staan ​​bekend als doorzetters – mensen die wendbaar zijn en snel oplossingen vinden. Zelfs als ze onvolmaakt zijn, klaart een Israëliër de klus. Als de toegang vanaf de deur geblokkeerd is, komen Israëli’s door het raam naar binnen, ”zei Landau. Door hun ongeduld zijn ze “enthousiast om snel deals te sluiten”.

Emirati’s nemen echter de tijd om hun zakenpartners te leren kennen, dus geduld is de sleutel. “Als ze eenmaal een deal hebben gesloten, als ze je eenmaal hebben leren kennen, zullen ze erg loyaal zijn.”

Met de VAE, zei ze, hebben we “slechts één kans om een ​​goede indruk te maken, de verschillen in onze culturen te bestuderen en deze verschillen te respecteren.”

Israël en de VAE kunnen een knooppunt worden voor wetenschappelijk onderzoek, conferenties en zaken voor de hele regio, zei ze, waarbij beide partijen profiteren van de relatie. En die relatie moet zorgvuldig en strategisch worden opgebouwd. “We moeten denken voor de lange termijn, niet alleen voor de korte termijn”, zei ze.

Landau benadrukt ook het belang van oogcontact bij een ontmoeting met een potentiële zakenpartner en bij het nemen van de tijd voor een praatje voordat hij een zakelijk gesprek begint. Leer een paar Arabische woorden om het gesprek te beginnen en zorg ervoor dat je namen nauwkeurig uitspreekt, dringt ze aan.

Zakenlieden uit Emirati komen vaak te laat op vergaderingen – niet uit onbeschoftheid, maar omdat het zo is. Dus, als tijd van essentieel belang is, zei ze, zorg er dan voor dat het duidelijk is dat 9 uur 9 uur betekent, en niet een flexibele versie van die tijd.

Accepteer altijd aangeboden eten of drinken, zei ze, en accepteer het met je rechterhand hoewel je het niet hoeft te eten of drinken. Geef nooit uw hand aan een vrouw; als u een vrouw bent, steek dan alleen uw hand uit als de andere persoon eerst de hand uitstrekt. Als er een vrouw in de lift staat, vraag het dan voordat je je bij haar voegt, zei ze, en maak geen openbare uitingen van genegenheid.

Wegens gevoeligheden kun je het beste wegblijven van de politiek.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)