Jonge vrijwilligers laten de ouderen in Ashkelon niet alleen

Tienervrijwilligers bezoeken een bejaarde persoon in de zuidelijke stad Ashkelon.  Foto Pizenberg

“Tussen mijn 11e en 12e leerjaar, na een zware schermtraining, zag ik een reportage over al die ouderen en overlevenden van de Holocaust en hun problemen en eenzaamheid. Het schokte me echt en ik was een paar dagen echt heel verdrietig en depressief ”, vertelt Yakov Pizenberg tegen ISRAEL21C. “Ik zei tegen mezelf dat verdrietig zijn deze ouderen niet zal helpen en dat ik iets wil doen om hen te helpen.”

Pizenberg kreeg een idee: “Een goede vriend van me werkte in een bakkerij en ik zei tegen hem: ‘Als je kunt, breng me dan wat gebak dat overblijft aan het eind van de dag dan ga ik naar de aanleunwoningen in de buurt van mijn huis en geef ik het aan de ouderen.”

Yakov Pizenberg, rechts, geniet van een hapje met een bejaarde. Foto Pizenberg

En zo was een netwerk dat zo’n 400 senioren in de zuidelijke stad Ashkelon helpt geboren. Tegenwoordig is Pizenberg, een 21-jarige soldaat, maar hij was pas 17 toen hij zijn tijd verdeelde tussen school en Israëls schermkampioen voor zijn leeftijdsgroep.

De bejaarden die hij bezocht, waren verrast en bemoedigd door zijn bezoek, dus hij bleef ze bezoeken. Een of twee keer per week bezochten hij en een groeiende groep vrienden in het eerste jaar van hun actie ongeveer 70 senioren.

“We begrepen dat het niet de gebakjes waren die belangrijk waren voor de ouderen, maar het gesprek met ons, de communicatie. Hun geluk om tieners te zien die hen komen bezoeken, dat is wat belangrijk is voor ouderen ”, zegt hij.

“We luisterden naar en zagen mensen die in hun dagelijks leven transparant zijn – en we zagen ze als mensen.”

Het project van Pizenberg, Youth for an Equal Society, kwam in een stroomversnelling en won verschillende prijzen, waaronder recentelijk de President’s Prize for Volunteerism .

Yakov Pizenberg ontvangt een onderscheiding van president Reuven Rivlin. Foto: Government Press Office

De gemeente Ashkelon begon het werk te ondersteunen en de afgelopen jaren groeide het uit tot 120 tienervrijwilligers van middelbare scholen in de stad.

Voordat de coronaviruscrisis uitbrak, bezochten ze regelmatig wekelijks zo’n 400 ouderen.

Tieners ontmoeten ouderen om hun verjaardagen te vieren en voor vrijetijdsactiviteiten. Foto Pizenberg

“De meesten van hen zijn eenzame bejaarden, ik bedoel bejaarden die het lot als het ware alleen op de wereld hadden gelaten”, zegt Pizenberg. Velen van hen hebben een sociaal en economisch achtergestelde achtergrond.

Het project van Pizenberg heeft 14 tieneradviseurs die zowel een opleiding van het Ministerie van Onderwijs als een interne opleiding hebben gevolgd. Elk is verantwoordelijk voor een ander aspect van de activiteit: verjaardagsvieringen, contact hebben met bakkerijen in de stad of het bijwerken van het Instagram-account van het project .

“Er zijn nogal wat verhalen over tieners die zich bij het leger hebben aangemeld en de ouderen blijven bezoeken en bezoeken”, zegt hij. “Er ontstaat een heel, heel speciale relatie, en het is geweldig om te zien.”

Covid-19 heeft hun werk natuurlijk enorm beïnvloed. In maart besloot het project de bejaarden niet langer te bezoeken en in plaats daarvan te bellen.

Covid-19 betekent dat tieners nu ouderen bellen in plaats van ze op te zoeken. Foto Pizenberg

“Het was ons duidelijk dat het een enorm risico is om ouderen in groepen te bezoeken”, zegt Pizenberg.

“In combinatie met een oproep van Ashkelon City Hall, begonnen we de welzijnsafdeling te helpen en namen we nog eens 70 senioren in de hele stad aan”, zegt hij. “De grootste moeilijkheid tijdens corona was om alle ouderen te bereiken die onmiddellijke hulp nodig hadden.”

Youth for an Equal Society wees aan elke vrijwilliger een paar senioren toe. Die vrijwilliger belt elke senior drie keer per week.

“Als de bejaarde iets nodig had, gingen we meteen naar de sociale dienst van de stad die hem onmiddellijk zou helpen, en we zouden ook eten gaan bezorgen en indien mogelijk ook medicijnen”, legt hij uit.

Afgezien van de materiële behoeften, boden de vrijwilligers de ouderen ook de broodnodige steun en aandacht. Op het Pascha bijvoorbeeld, dat werd gevierd tijdens lockdown, voegden veel ouderen zich via video bij de familie van hun vrijwilliger Seder night.

Als iemand die van dichtbij heeft gezien wat de pandemie met ouderen heeft gedaan, merkt Pizenberg de rampzalige gevolgen op.

‘Eenzaamheid is dodelijk. Ouderen raken tweemaal gewond door corona. Ze zijn gekwetst door de ziekte zelf, waar vooral ouderen aan doodgaan, en ze zijn evenzeer gekwetst door de eenzaamheid ”, zegt hij.

“Deze eenzaamheid heeft een verwoestende uitwerking op ouderen. Heel wat van hen hebben hun familie al een half jaar niet gezien ”, voegt hij eraan toe. ‘Ik raad je aan om gewoon je opa en oma te bellen en contact met ze op te nemen, wees er voor ze. Soms kan een gesprek van vijf minuten je leven veranderen. “

Hoewel Pizenberg moeite heeft met het werven van nieuwe vrijwilligers omdat scholen nog steeds zijn gesloten, heeft hij grote plannen.

“Ik overdrijf altijd graag in mijn dromen”, grapt hij. “Ik heb een droom dat er geen eenzame ouderen meer zullen zijn, om zoveel mogelijk ouderen te bereiken en zoveel mogelijk tieners te werven.”

“Het is belangrijk voor mij om tieners duidelijk te maken dat als ze iets kapot zien, ze het moeten proberen te repareren”, zegt hij. “Klagen en zeggen hoe vreselijk de dingen zijn en dat alles verkeerd is, helpt nooit.”

“Als er thuis iets niet klopt, repareren we het”, besluit hij. “Het is belangrijk om hetzelfde te doen voor het land.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!