Israëlische startup bewerkt cannabisplant-gen om schimmel te weerstaan

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De Israëlische startup CanBreed zei dat het een ​​gen in de cannabisplant verandert heeft om de plant resistent te maken tegen echte meeldauw (witziekte), een voor planten dodelijke schimmel.

Volgens CanBreed is dit de eerste keer dat een commercieel bedrijf erin is geslaagd om genoombewerking uit te voeren op een cannabisplant. De bewerking werd gedaan met behulp van CRISPR-Cas9-technologie voor het bewerken van genen.

Door het gen te bewerken komt een eiwit niet tot expressie wat mogelijk resulteert in planten met echte meeldauwresistentie. Nu moet de startup bewijzen dat deze gen-bewerkte planten in feite resistent zijn tegen de schimmel en zal dit doen in samenwerking met wetenschappers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem.

Het bedrijf streeft ernaar cannabiszaden te maken en te verkopen die de eigenschap van echte meeldauwresistentie hebben, en hoopt dezelfde technologie te gebruiken om extra genen te bewerken om andere eigenschappen in de plant te versterken.

“Tegen het einde van 2021 hopen we de eerste echte meeldauwresistente cannabiszaden te hebben voor commerciële verkoop”, zei Margalit, eraan toevoegend dat de “buitengewone prestatie” van het bedrijf “het aanzien van de cannabisteelt in Israël en de rest van de wereld zou kunnen veranderen”.

Het bedrijf heeft het gen gepatenteerd dat de resistentie tegen echte meeldauw verleent en heeft “vele andere patenten aangevraagd die belangrijke agronomische eigenschappen aan cannabis verlenen”, zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)