Joodse artiesten die genomineerd zijn voor een Grammy Award 2021

Alhoewel de Grammy Awards van dit jaar, wegens de coronapandemie, vrijwel zeker anders zullen zijn dan in voorgaande jaren, gaat de uitreiking door, alhoewel de details nog niet bekend zijn. Wel zijn de genomineerde Joodse artiesten al bekend, zo meldt JTA.

Variërend van de zusterrockband Haim tot komiek Tiffany Haddish, zijn dit de Joodse artiesten die dit jaar de grootste impact hebben gehad op de platenindustrie.

De grote prijzen

Voorop lopen de Joodse Haim- zussen – Alana, Danielle en Este – die zijn genomineerd voor album van het jaar voor “Women in Music Pt. III ‘, en voor de beste rockprestaties voor hun nummer’ The Steps ‘. Het album, hun derde, werd in juni uitgebracht en kreeg lovende recensies.

Haim Sisters. Foto via Printerest

Jack Antonoff – de joodse muzikant die een go-to producer is geworden voor enkele van de grootste popsterren in de industrie en vaak in het openbaar een davidster draagt – is genomineerd als producer van het jaar, voor zijn recente werk met Taylor Swift, The Chicks (voorheen de Dixie Chicks), FKA Twigs en Sia. Hij kreeg nog een knikje voor zijn werk op het album ‘Folkore’ van Taylor Swift.

Jack Antonoff. Foto via JTA

Ook genomineerd voor producer van het jaar is de joodse muzikant Dan Auerbach , de frontman van de rockband The Black Keys, voor zijn werk op muziek van CeeLo Green, Early James, Marcus King en anderen. Zijn vader is van Pools-joodse afkomst.

Dan Auerbach. Foto Wikipedia Commons

De Joodse rapper Doja Cat (echte naam Amalaratna Zandile Dlamini) had een opvallende doorbraak in 2020 nadat ze viraal ging op TikTok en is genomineerd voor de beste nieuwe artiest. Haar hit “Say So” ontving ook een nominatie voor beste solo popperformance. Ze werd geboren uit een joodse moeder en een niet-joodse Zuid-Afrikaanse vader in Californië.

Daniel Maman , beter bekend onder zijn professionele naam The Alchemist, deelt een nominatie voor het beste rapalbum met Freddie Gibbs voor hun plaat “Alfredo”. De prominente hiphopproducent, die met tientallen rappers heeft gewerkt, van Eminem tot 50 Cent, heeft een vader met Israëlische afkomst.

En zanger JP Saxe deelt samen met Julia Michaels een nominatie voor lied van het jaar voor hun hitballad “If the World Was Ending.” Saxe’s grootvader was Janos Starker, een bekende Grammy-winnende cellist en Hongaarse overlevende van de Holocaust.

Joodse komieken

Tiffany Haddish Comedy Special 2019

Twee Joodse komieken zijn in voor het beste comedyalbum : Jerry Seinfeld voor “23 Hours to Kill” en Tiffany Haddish voor “Black Mitzvah”. Haddish vierde haar bat mitswa op dezelfde dag dat de Netflix-special in première ging.

‘Toen ik het concept voor mijn special bedacht’, legde Haddish uit aan Alma , ‘probeerde ik een manier te bedenken om mijn waarheid en mijn ervaringen in het leven te vertellen en misschien ook de ogen van anderen te openen voor het feit dat in het Afrikaans Amerikaanse cultuur, er is niets dat zegt: ‘Oké, je bent officieel een vrouw’ of: ‘Je bent officieel een man.’ Er is geen ceremonie. Er is geen overgangsrite. “

Musicals en films

Stephen Schwartz ‘West End-bewerking van “The Prince of Egypt” ontving een knipoog naar het beste muziektheateralbum. De opname werd kort voor Pascha uitgebracht, passend bij een productie die het verhaal van Mozes en het verhaal van de Exodus vertelt.

“Vaak zet je dingen neer en weet je niet hoe het wordt ontvangen. Dus als mensen iets inspirerend of geruststellends hebben gevonden, is er gewoon geen groter geschenk waar een schrijver om kan vragen, ” vertelde Schwartz aan de Jewish Telegraphic Agency.

Schwartz zal het opnemen tegen een Joods supersterpaar: Alan Menken en Howard Ashman . De nieuwe off-Broadway cast opname van componist Menken en tekstschrijver Ashman’s “Little Shop of Horrors” werd ook erkend in de muzikale categorie. De twee werkten ook aan ‘The Little Mermaid’, ‘Beauty and the Beast’ en ‘Aladdin’. Ashman stierf in 1991 op 40-jarige leeftijd.

In de categorie filmsoundtrack ontving de joodse componist Thomas Newman een nominatie voor zijn score voor “1917”. Als hij wint, zou dit de zevende Grammy van Newman zijn. ” Jojo Rabbit “, de door Taika Waititi geleide Holocaust-satire, ontving een nominatie voor de beste compilatiesoundtrack.

Voor de beste muziekfilm ontving Spike Jonze’s “Beastie Boys Story” een nominatie. Het is een documentaire die eerder dit jaar op Apple TV in première ging en het verhaal vertelt van de baanbrekende rapgroep – waarvan de drie leden allemaal Joods waren. Jonze, bekend van het regisseren van de films “Her” en “Where the Wild Things Are”, is ook joods.

En hoewel superster Beyoncé niet Joods is , ontving haar visuele film “Black Is King”, die het verhaal van Mozes aanpast , ook een nominatie in die categorie.

Een orkestrale bewerking van Anne Frank

Genomineerd voor het beste klassieke compendium is een orkestrale bewerking van ” The Diary of Anne Frank “, verteld door Isabel Leonard en onder leiding van Michael Tilson Thomas voor het San Francisco Symphony Orchestra. Thomas produceerde het werk in 1990 met de hulp van Audrey Hepburn , die de woorden van Frank oorspronkelijk tijdens een uitvoering las.

De Israëlische cellist Matt Haimovitz zit ook in deze klassieke compendiumcategorie, voor “Woolf, LP: Fire And Flood.” Zijn laatste nominatie was tien jaar geleden, in 2010.

Andere opmerkelijke nominaties

De zwarte Joodse rapper Drake voegde drie Grammy-nominaties toe aan zijn lange lijst met onderscheidingen – voor de beste videoclip, voor de begeleiding van de track “Life Is Good” en voor de beste melodieuze rapperformance en beste rapnummer voor “Laugh Now, Cry Later. “

Leonard Cohen, die in 2016 overleed, ontving een postume nominatie voor het beste folk album voor “Thanks for the Dance”. De plaat, zijn vijftiende en laatste studioalbum, werd afgemaakt door Cohen’s zoon Adam.

En Joanie Leeds ‘”All the Ladies” is in voor het beste kinderalbum.

De Grammy’s worden op 31 januari uitgezonden op CBS en gepresenteerd door Trevor Noah van ‘The Daily Show’.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)