Nieuwe Sa’ar-6 marineschip in Haifa aangekomen (video)

De INS Magen in de haven van Haifa. Foto IDF woordvoerders eenheid

De INS Magen , Israëls eerste Sa’ar 6 oorlogsschip en de nieuwste toevoeging aan de marine, arriveerde woensdagavond vanuit Duitsland in Haifa, een evenement gekenmerkt door een welkomstceremonie.

“Dit is een feestdag voor de staat Israël, de IDF en de marine”, zei IDF-stafchef Lt.-Gen. Aviv Kochavi voorafgaand aan de ceremonie.

De INS Magen , gebouwd door Thyssenkrupp Marine Systems in Kiel, Duitsland, is de eerste van vier Sa’ar 6-schepen die naar Israël komen en in de komende maanden zal het proces van het installeren van de gevechtssystemen op het schip op de Haifa Naval-scheepswerf voor operationeel gebruik worden voltooid.

De INS Magen voor vertrek naar Israël. IDF Woordvoerders eenheid

De drie andere schepen heten de INS Oz , de INS Atzma’ut en de INS Nitzahon , en zullen naar verwachting eind 2021 allemaal in Israël zijn gearriveerd.

De komst van de schepen is het resultaat van een voortdurende samenwerking tussen Israël en Duitsland om hun strategische samenwerking te versterken. “Dit project, dat gedurende vele jaren nog niet voltooid is, vereiste nauwe coördinatie met de Duitse defensie-industrie”, zei president Reuven Rivlin in een toespraak tijdens de ceremonie. 

“Dit zal samenwerken met de militaire systemen aan boord van de raketboten van onze eigen uitstekende blauw-witte militaire industrieën. “Rivlin bedankte ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president Frank-Walter Steinmeier voor de voortdurende samenwerking.

De marine is relatief klein in vergelijking met andere IDF-korpsen, en bestaat uit patrouille-eenheden, onderzeeërs (Shayetet 7), speciale zeestrijdkrachten (Shayetet 13) en raketboten (Shayetet 3). Desondanks moet het Israëls grootste strategische diepte onder of boven het oppervlak van zo’n 44.000 km2 zee beschermen, bijna het dubbele van de grootte van het hele land. 

Het moet ook strategische infrastructuur bewaken, zoals de aardgasplatforms en de commerciële scheepvaartroutes beschermen die 98% van de invoer van Israël binnenhalen, en moet ook deelnemen aan missies ver van de landsgrenzen.

Maar de toevoeging van vier nieuwe state-of-the-art Sa’ar 6-schepen zal een belangrijke opsteker zijn voor een van de meest vitale wapens van de IDF. In combinatie met de verouderende Sa’ar 5-klasse raketschepen, die bijna 30 jaar oud zijn, heeft de marine nu een sterke ruggengraat van 15 schepen met raketten aan boord.

“Achter mij ligt een van de meest geavanceerde oorlogsmachines ter wereld”, zei opperbevelhebber van de IDF Kochavi, in zijn toespraak tijdens de ceremonie, eraan toevoegend dat het een grote stap voorwaarts was in het vermogen van de IDF om de controle over de zeeën te behouden.

“Het schip en de schepen die onderweg zijn, zullen de marine versterken … het militaire voordeel van de IDF vergroten en de verdediging van de landsgrenzen verbeteren.”

De nieuwe 90 meter lange schepen van 2.000 ton hebben een maximale snelheid van 24 knopen behalen (45 km) en een bereik van 2.500 zeemijl (4.630 km). Hoewel ze niet veel langer zijn dan de Sa’ar 5, zijn ze gebouwd om ruwe zeeën beter aan te kunnen en langer op zee te blijven.

In tegenstelling tot de Sa’ar 5, is de Sa’ar 6 ontworpen om luchtbedreigingen tegen te gaan, en de verschillende apparatuur waarmee de schepen zijn uitgerust, weerspiegelt deze ontwerpkeuze.
Ze zijn bedekt met bijna 300 statische radararrays die inkomende luchtbedreigingen kunnen detecteren die vervolgens kunnen worden neergeschoten door ofwel hun twee ingebouwde Iron Dome (Naval Dome) raketinterceptors of twee Barak-8-batterijen om cruise- en ballistische raketten neer te schieten.

Naast raketafweersystemen voor onderschepping zullen de schepen ook 16 anti-scheepsraketten hebben, een 76 mm Oto Melara Super Rapid hoofdkanon, twee Typhoon 25 mm externe wapenstations en twee 324 mm torpedolanceerinrichtingen voor MK54 Lightweight Torpedo’s.

Elk ultramodern schip is ook uitgerust met cyber- en elektronische oorlogsvoering systemen en Elta’s EL / M-2248 MF-STAR actieve elektronisch gescande array (AESA) -radar die zowel lucht- als oppervlaktedoelen kan volgen.

De troepen zullen worden bijgestaan ​​door onbemande luchtvaartuigen en een opgewaardeerd pad voor Israëls nieuwste marine-helikopters.

En voor de eerste keer zullen de nieuwe raketschepen vrouwelijke matrozen kunnen huisvesten – die 25% van de bemanning uitmaken.

President Rivlin met de mariniers op het schip. Foto IDF woordvoerders eenheid

“De Israëlische marine en de IDF bewijzen opnieuw hun connectie met de Israëlische samenleving”, zei Rivlin.”Dat is de relevantie van de IDF als het volksleger – het leger van de mensen, van ons allemaal. Matrozenen zijn gewend om lange periodes op zee door te brengen, ver van huis, maar ik twijfel er niet aan dat dit een echte uitdaging zal worden aan u, en natuurlijk aan uw dierbare families die ook deel uitmaken van deze nationale missie.

U bent de echte focus van deze viering. U bent de basis waarop dit belangrijke project is gebouwd, en daarom wil ik u namens van alle Israëli’s feliciteren.

“Op dit moment, wanneer de Israëlische samenleving in crisis verkeert, ben je een anker van stabiliteit, patriottisme van compromisloze toewijding aan de nationale veiligheid van Israël. Je bent onze trots – echte Israëlische trots”, aldus president Rivlin.


Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!