Waterschap gaat er vanuit dat meer van Tiberias vol raakt (Degania-dam moet open)

Degania dam. Screenshot YouTube

Het waterschap bereidt zich voor op de mogelijkheid dat het de Degania-dam voor het eerst in 25 jaar moet openen, aangezien de waterstand van het meer van Tiberias (Hebreeuws: ‘Kinneret’) hoog blijft na twee jaar van bijzonder regenachtige winters.

Als de regen in de komende winter meer dan 90% van het vaste gemiddelde bedraagt, dan moet de dam worden geopend.

Volgens de voorspellingen van de hydrologische dienst zou de komende winter iets minder regen hebben dan het gemiddelde, maar de waterstand van de Kineret ligt al net onder de 1,20 meter onder de bovenste rode lijn die een vol meer markeert, vanwege de laatste twee regenachtige winters. 

Het waterschap denkt dan ook dat de kans groot is dat de Kinneret deze winter vol raakt en dat de Degania Dam geopend moet worden. De opening van de dam zal waarschijnlijk plaatsvinden rond april 2021 als het waterpeil hoog genoeg stijgt.

In april van dit jaar besloot de autoriteit een kanaal te openen, waardoor vijf miljard liter water van de Kinneret naar de Jordaan kon stromen en de dam omzeilde om te voorkomen dat pompstations in het gebied en de financiële kosten die nodig zijn om te openen negatief, worden beïnvloed wat ook gevolgen zou hebben voor de watervoorziening voor de landbouw in het gebied. Door het kanaal kon de Kinneret niet overlopen zonder overstromingen en golven te veroorzaken.

“De dam werd gedeeltelijk geopend in 2013, maar is sinds 1995 niet meer volledig geopend. De verwachting was dat de dam begin mei gedeeltelijk zou worden geopend om overstromingen te voorkomen,” aldus de Kinneret Draining Authority.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!