10 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Tu B’Shvat

Tu B'Shvat wordt niet genoemd in de Bijbel, maar verschijnt voor het eerst in Joodse bronnen in de tekst van de Mishnah
Jemenitische kinderen vierden hun eerste Tu B’Shvat in Rosh Ha’ayin in centraal Israël in 1950. Foto door Zoltan Kluger / Government Press Office

Woensdagavond begint Tu B’Shvat, ook bekend als ‘Het nieuwe jaar voor de bomen’. Het festival is een van de minder bekende op de Joodse kalender, verscholen tussen Chanoeka en Poerim. Desalniettemin is het een mooi feest en ook heel gemakkelijk om te vieren, zelfs met inachtneming van de huidige gezondheidsvoorschriften.

Hier zijn 10 fantastische feiten over Tu B’Shvat die door ISRAEL21C zijn verzameld, om in de stemming te komen, waar je het beste van kunt genieten terwijl je aan wat gedroogd fruit knabbelt (meer hierover hieronder).

Het is een van de vier Joodse nieuwjaren, maar wordt gevierd als Pesach

Hoewel we allemaal bekend zijn met het Joodse Nieuwjaar – het jaar waarbij appel in honing wordt gedoopt – staan ​​er eigenlijk vier nieuwjaren op de Joodse kalender en een daarvan is Tu B’Shvat, dat een nieuw jaar markeert voor bomen en de heropleving van de natuur. Enigszins verwarrend doet Tu B’Shvat denken aan het Pesach, aangezien veel mensen het ook vieren met een soort Seder. Wat kunnen we zeggen, het is het beste van twee werelden.

Het wordt niet genoemd in de Bijbel

De eerste premier van Israël, David Ben-Gurion, midden, plant een boom op Tu B’Shvat bij wat in 1949 bekend stond als Bab El Wad nabij Jeruzalem. Foto door David Eldan / GPO

Tu B’Shvat wordt niet genoemd in de Bijbel, maar verschijnt voor het eerst in Joodse bronnen in de tekst van de Mishnah-verzameling van mondelinge tradities rond de derde eeuw CE. Bewijs van Tu B’Shvat-vieringen tijdens de Middeleeuwen zijn gevonden in de Cairo Geniza en in meerdere Joodse teksten, die licht werpen op oude gebruiken en gebeden met betrekking tot de vakantie.

Het dankt zijn naam aan de Akkadische taal

De Hebreeuwse maand Shvat is genoemd naar de winden en regens die kenmerkend zijn voor deze tijd van het jaar. Vrouwen lopen op het strand van Herzliya tussen stormen door. Januari 2021. Foto door Nicky Blackburn / via ISRAEL21C

Zoals u kunt zien, bestaat de naam Tu B’Shvat uit twee woorden. De eerste, “Tu”, is gelijk aan 15 in gematria, waarbij elke Hebreeuwse letter een getal vertegenwoordigt. De tweede, “Shvat”, is de naam van de Hebreeuwse maand waarin het festival wordt gevierd. Shvat dankt zijn naam aan een woord in de oude Akkadische taal dat “beat” of “hit” betekent om de kloppende winden en regens te beschrijven die deze tijd van het jaar kenmerken. Samengevoegd, de twee woorden betekenen dan “The 15 th van Shvat” – de Hebreeuwse datum van de vakantie. Heel eenvoudig allemaal.

Je kunt aan de amandelbomen zien dat het Tu B’Shvat is

Rond de tijd van Tu B’shvat bloeien amandelbomen langs de weg. 
Foto met dank aan GPO

Afgezien van het controleren van de Hebreeuwse kalender, is de zekerste manier om te beseffen dat Tu B’Shvat op ons is, de aanblik van bloeiende amandelbomen in Israël. De prachtige roze en witte bloei vindt plaats rond dezelfde tijd als de vakantie, waardoor de boom een ​​symbool van het festival wordt en een eervolle vermelding krijgt in feestelijke kinderliedjes die in kleuterscholen in het hele land worden gezongen.

Het is het meest veganistische feest ooit

Kinderen zingen tijdens Tu B’Shvat-feesten in Kibbutz Yotvata in het zuiden van Israël in 1975. Foto door Moshe Milner / GPO

Het Joodse Nieuwjaar heeft zijn viskoppen, Pesach de gehakte lever en Sjavoeot de lekkerste roomkaastaarten die de mensheid kent. Tu B’Shvat is het meest veganistische feest op de Joodse kalender omdat het wordt gekenmerkt door het eten van veel gedroogd fruit en noten en het drinken van wijn.

Mensen eten gedroogd fruit, maar vroeger was het vers

Tu B'Shvat wordt niet genoemd in de Bijbel, maar verschijnt voor het eerst in Joodse bronnen in de tekst van de Mishnah
Gedroogde vruchten en noten

Zoals hierboven vermeld, wordt Tu B’Shvat gevierd door het schenken en eten van grote hoeveelheden gedroogd fruit. Maar waar komt deze rare traditie vandaan? Oorspronkelijk markeerden Joden in het land van Israël de feestdag door de vrucht van het land te eten – dit is het nieuwe jaar van de bomen – maar toen ze eenmaal in de diaspora waren, waren deze vruchten niet meer direct verkrijgbaar. De oplossing was om gedroogde versies te eten en deze traditie bleef hangen. Wil iemand rozijnen?

Gedroogd fruit is goed voor je, maar ook niet

Hoewel gedroogd fruit vezels, vitamines en mineralen bevat en zeker beter voor je is dan bijvoorbeeld de met olie doordrenkte donuts van Hanukkah, bevat het veel natuurlijke suiker en soms ook toegevoegde suiker. Het kleine formaat van gedroogd fruit in vergelijking met hun oorspronkelijke, niet-gedehydrateerde zelf, maakt het gemakkelijker om echt grote hoeveelheden te eten. Dus geniet met mate. Of niet – het is tenslotte een vreselijk jaar geweest.

Het draait allemaal om het planten van bomen

Kinderen planten bomen in het Ben Shemen-woud vóór Tu B’shvat.  Foto ISRAEL21C

In de late 19 e eeuw, kreeg Tu B’Shvat een zionistische smaak toen werd besloten de gelegenheid te markeren door bomen te planten op land dat door het Joods Nationaal Fonds was verworven. Het JNF bleef wereldwijd donaties inzamelen om meer land te kopen en groener te maken en er ontstond een gewoonte voor schoolkinderen om bomen in bossen te planten om de vakantie te vieren. Het effect is indrukwekkend – in totaal zijn er in Israël de afgelopen 120 jaar ongeveer 250 miljoen bomen geplant.

U kunt nog steeds online een boom planten

In Israël zijn meer dan 250 miljoen bomen geplant, inclusief deze in de omgeving van Jeruzalem. Foto door Moshe Milner / GPO

Laat een kleinigheid als een wereldwijde pandemie of het gebrek aan vluchten u er niet van weerhouden een boom te planten in Israël. Log in op de website van Keren Kayemeth LeIsrael in Nederland het Joods Nationaal Fonds, selecteer het geografische gebied en vervolgens het specifieke bos waar je een boom wilt planten, voer je betaling uit en je krijgt je persoonlijk online certificaat.

Tegenwoordig draait alles om het milieu

Stekje van een boom planten. Foto via MyJewishLearning

Tu B’Shvat is altijd een mooie groene vakantie geweest. Maar de afgelopen jaren is de dag gebruikt om discussie en interesse in ecologie op te wekken, waarbij het milieu, lezingen en activiteiten centraal kwamen te staan.

Goeie zaak, aangezien we nog vele jaren van de de bomen op onze planeet willen kunnen genieten. Gelukkig nieuwjaar!

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!