Virus beschermt vruchtensap tegen bederf

De Microbes-teamleden, van links, Rachel Bitton, Itzik Engelberg, Leechen Mashiah en Alon Romano. Foto door Rami Chelouche / Technion Woordvoerder

PepsiCo was op zoek naar een creatieve manier om bederf van vruchtensap door een bacterie genaamd Alicyclobacillus acidoterrestris (ACB), te voorkomen. In de Verenigde Staten veroorzaakt ACB jaarlijks naar schatting $ 32 miljoen schade aan sappen, waaronder sinaasappel, mango, peer, druif en tomaat, meldt ISRAEL21C.

Die uitdaging werd voorgelegd aan deelnemers aan een internationale Food Solutions-wedstrijd die werd gehouden door het Europese innovatieproject EIT Food.

De eerste prijs ging naar studenten biotechnologie en voedingstechniek van het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa.

Het team, genaamd The Microbes, gebruikte een bacteriofaag – een virus dat bacteriën infecteert – om selectief de pasteurisatie-resistente ACB te vernietigen.

Deze natuurlijke, goedkope oplossing behelst geen genetische manipulatie. De bacteriofaag heeft geen schadelijke effecten op de menselijke gezondheid en heeft geen invloed op de koosjer of halal status van sapproducten.

“Omdat het probleem zijn oorsprong heeft in de natuur – een bacterie die in de bodem leeft – zochten we naar een natuurlijke oplossing”, leggen promovendi en teamleden Alon Romano en Itzik Engelberg uit.

“De natuur is een ‘laboratorium’ dat zijn oplossingen al miljarden jaren aan het perfectioneren is en onze veronderstelling was dat oplossingen die zich ontwikkelden in het evolutionaire proces ons ook zouden kunnen dienen als oplossing voor het omgaan met het probleem van ACB in de voedingsindustrie.”

Een tweede Technion-groep, Biomy, koos voor een andere PepsiCo-uitdaging: wat te doen met aardappelschillen die overblijven na de productie van chips.

Het Biomy-team en de mentoren van de faculteit, met hun aardappelschillen. Voorste rij, van links: Of Shapira, prof. Marcelle Machluf. Prof. Yoav Livney, Asst. Prof. Avi Shpigelman. Achterste rij, van links: Prof. Yechezkel Kashi, Omer Sabbah, Michael Buzaglo en Assoc. Prof. Uri Lesmes. Foto door Rami Chelouche / Technion Woordvoerder

De PotatALL-technologie van de groep kan de schillen omzetten in een grondstof voor milieuvriendelijke verpakkingen, evenals een eetbare fritesdip die geserveerd wordt in kleine verpakkingen gemaakt van de milieuvriendelijke schilverpakking.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!