Coronapandemie zorgt voor toename gebruik cannabis en tabak

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De coronapandemie zorgt voor een toename van het gebruik van cannabis en tabak en een afname van de levenskwaliteit, blijkt uit gegevens die werden gepresenteerd tijdens de onlangs gehouden Haifa University Public Health Conference.

Tijdens de conferentie presenteerde professor Lital Keinan Boker, directeur van het National Center for Disease Control bij het ministerie van Volksgezondheid en senior onderzoeker aan de School of Public Health van de Universiteit van Haifa, gegevens van een enquête waarin 2580 deelnemers eenmaal werden ondervraagd tegen het einde van de eerste lockdown en nogmaals in het midden van de tweede lockdown.

Uit het onderzoek bleek dat 28,6% van de deelnemers aangeeft in gewicht te zijn aangekomen tussen de lockdowns en 28,6% van de deelnemende sigarettenrokers meldt een toename van hun tabaksinname.

Ongeveer 21,7% van de respondenten zegt medische behandeling te hebben uitgesteld of er volledig van hebben afgezien uit angst COVID-19 te krijgen, en 4,4% meldt zelfs ziekenhuisopnames wegens dringende medische situaties uit te stellen vanwege angst voor besmetting met het coronavirus.

Nog eens 13,9% van de respondenten gaf aan moeilijkheden te ondervinden bij het ontvangen van medische behandeling.

Uit de enquête bleek ook dat 21,1% van de respondenten slaapproblemen ondervindt en dat 12,8% een algemeen gevoel van angst heeft ervaren tijdens tweede lockdown, een stijging van 5,1% vergeleken met het aantal dat zich tijdens de eerste lockdown angstig voelde.

Een ander onderzoek, gepresenteerd door dr. Sharon Sznitman, ook een senior onderzoeker aan de School of Public Health van de Universiteit van Haifa, toonde aan dat het aantal cannabisgebruikers onder frequente gebruikers nog verder is gestegen, waarbij 35% van de regelmatige cannabis gebruikers een stijging van gebruik sinds het begin van de pandemie meldt.

In Israël is het gebruik van cannabis nog niet gelegaliseerd, de Knesset was wel al begonnen met het creëren van een regulerend kader voor een gelegaliseerde recreatieve cannabismarkt.

Israël, dat een van de hoogste percentages reguliere cannabisrokers ter wereld heeft, heeft sinds het begin van de pandemie een golf van aan cannabis gerelateerde arrestaties meegemaakt, zelfs nadat de minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana aankondigde de strafrechtelijke vervolging voor persoonlijk gebruik te schrappen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!