Esther Horgen vermoord uit wraak voor overlijden kankerpatiënt

Muhammad Cabha. Foto Shin Bet

Israëls binnenlandse veiligheidsdienst, Shin Bet, heeft in een persbericht details bekendgemaakt over de moord op Esther Horgen op 20 december door een Palestijnse terrorist. Het blijkt dat hij wraak wilde nemen voor de dood van de Palestijnse terrorist Kamel Abu Waer, die zes weken eerder in Israëlische gevangenschap aan kanker was overleden.

De Shin Bet heeft ook de naam van de terrorist bekendgemaakt, Muhammad Cabha, 40, uit het dorp Tura al-Gharbiya, nabij Jenin, die eerder een gevangenisstraf heeft uitgezeten voor terroristische activiteiten.

Ook werden vier andere verdachten samen met hem aangehouden omdat ze hem hielpen bij het onderduiken voor de veiligheidstroepen na de aanval, aldus de Shin Bet in een persverklaring.

Tijdens het onderzoek door de Shin Bet en de Israëlische politie werd duidelijk dat Cabha Esther Horgan had vermoord om nationalistische motieven, waarbij tijdens zijn verhoren ook aanvullende details over de moord onthulde.

Esther Horgen B’DE. Foto via familie

Ongeveer zes weken voor de moord besloot de verdachte tot een terroristische aanslag nadat hij onder meer was beïnvloed door de dood van Kamal Abu Awar, die een levenslange gevangenisstraf uitzat en in gevangenschap aan kanker was gestorven.

Uit documenten van Shin Bet blijkt dat deze Abu Awar in 2003 werd gearresteerd wegens zijn betrokkenheid bij terreuraanslagen tijdens de tweede intifada waarbij 4 Israëliërs omkwamen en 9 gewond raakten. Hoewel hij in juli het coronavirus in de gevangenis opliep en daarvan herstelde, stierf hij zes weken voor de moord op Horgen aan kanker.

De Shin Bet zei in een persverklaring dat Muhammad Cabha de plaats van de moord koos in een bos op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, omdat er zo weinig mensen komen en de meerderheid van de mensen die er wel komen Israëlisch is. Hij kwam op 20 december het gebied binnen via een gat in het scheidingshek om sigaretten te smokkelen toen hij Esther Horgen zag lopen, een 52-jarige moeder van zes kinderen. Hij viel haar aan en vermoorde haar.

In de dagen na de aanslag werd de verdachte geholpen ​​door zijn familieleden en door kennissen in het dorp Dayr al-Ghusun om zich te verschuilen voor de veiligheidstroepen.

Kabha, een inwoner van Tura al-Gharbiyeh, nabij Jenin, werd op 24 december, 4 dagen na de moord, gearresteerd. Later werden ook 4 vrienden en familieleden gearresteerd, verdacht van hulp om hem te verbergen.

Volgens Palestijnse media zouden twee van deze verdachten zijn vrouwen zijn, hetgeen nog niet door de Shin Bet is bevestigd.

Het onderzoek naar de verdachte is nog in volle gang, na afronding daarvan wordt verwacht dat hij zal worden berecht voor de militaire rechtbank van Samaria.

Horgen’s echtgenoot prees de Israëlische veiligheidstroepen voor het snel arresteren van de verdachte “die van plan was meer aanslagen uit te voeren” en zei dat hij door de Shin Bet op de hoogte was gebracht van de details van de moord op zijn vrouw voordat de informatie aan het publiek werd vrijgegeven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!