Netanyahu wil monopolie Gemeenschappelijke Arabische Lijst doorbreken

Premier Netanyahu afgelopen vrijdag in Umm al-Fahm bij de uitgekozen 1 miljoenste gevaccineerde. Foto Haim Zach / GPO

Na een aantal bezoeken aan Arabische Israëlische steden die vorige week uitgebreid aandacht kregen van de pers, meldt Netanyahu dat zijn Likud-partij van plan is om bij de komende verkiezingen intensief campagne te voeren voor Arabische stemmen.

“Net zoals ik het Palestijnse veto op de betrekkingen met de Arabische staten heb gebroken, zo breek ik het veto van de Arabische partijen op de Arabische burgers van Israël”, zei hij tegen het Likud-partijsecretariaat, volgens berichten in verschillende Hebreeuwse media. Hij verwees daarbij naar de vier normalisatieovereenkomsten die Israël de afgelopen maanden met Arabische landen heeft afgesloten.

“Ik geloof in doctrine van de zionistische leider Ze’ev Jabotinsky dat alle rechten moeten worden gegeven aan elke burger in de staat Israël. We zullen de Arabische kiezers bereiken om op ons te stemmen.”

De nieuwe berichtgeving markeert een verschuiving in toon door Netanyahu wiens Likud in het verleden campagne heeft gevoerd over claims van verkiezingsfraude in Arabische gemeenschappen.

Daarnaast haalde Netanyahu zich tijdens de verkiezingen van 2015 de woede van Arabische Israëliërs en veel anderen op de hals door zijn uitspraak “dat Arabische kiezers massaal naar de stembureaus gaan” en dat Israëliërs dat moesten konden voorkomen door massaal te gaan stemmen.

Ook heeft hij de Arabische wetgevers in de Knesset herhaaldelijk gedemoniseerd.

De leider van de Gezamenlijke lijst, Ayman Odeh, beschuldigde Netanyahu van het beledigen van de intelligentie van de Arabische kiezers.

“We wisten al dat Netanyahu niet gelooft dat we gelijk zijn maar zijn nieuwe poging om Arabische stemmen te verzamelen bewijst ook dat hij de intelligentie van de Arabische samenleving kleineert”, aldus Odeh

Oppositieleider Yair Lapid deelde de videoclip van Netanyahu’s uitspraak “Arabische kiezers gaan in drommen naar de stembureaus ”naast een “Arabisch idioom” dat hij zowel in het Hebreeuws als in het Arabisch schreef.

‘Als je een leugenaar bent, denk dan goed na voordat je liegt. Als je een leugenaar bent, moet je een goed geheugen hebben, zodat ze je leugen niet onthullen ‘, schreef Lapid, die de Yesh Atid-Telem-partij leidt, op Twitter.

In de hoop de traditionele patstelling te doorbreken bij verkiezingen vertelde Netanyahu vrijdag aan Channel 13 dat de Arabische stem “een enorm potentieel” heeft.

“Jarenlang bevond het Arabische publiek zich buiten de hoofdstroom van leiderschap. Waarom? Er is geen reden voor. Mensen dragen bij, mensen werken. Laten we de hele weg gaan. Maak deel uit van het volledige succesverhaal van Israël. Dat is wat ik graag zou willen laten zien bij de verkiezingen. “

De Nieuwe Hoop partij en voormalig Likud MK Gideon Sa’ar tweette: “Na jaren van verwaarlozing en inactiviteit, herinnerde de premier zich dat hij vanavond had gesproken over het formuleren van een plan om de misdaad in de Arabische samenleving uit te bannen. Het is jammer dat de kwestie hem tot nu toe niet geïnteresseerd heeft en dat zijn regering pas onlangs heeft voorkomen dat er een wetsvoorstel werd aangenomen om minimumstraffen voor illegale wapenbezitters en -handelaars af te dwingen.””

In tegenstelling tot zijn partijleider van Verenigde Arabische Lijst, verwelkomde Ra’am-fractievoorzitter Mansour Abbas – met wie Netanyahu de afgelopen maanden een stille alliantie lijkt te hebben gevormd – de “verandering in perceptie ten opzichte van de Arabische Israëlische kiezers”, maar stelde Netanyahu voor ergens anders voor stemmen te gaan kijken.

“Wij, de zonen en gezichten van de Arabische samenleving die haar waardig vertegenwoordigen, raden u aan stemmen te zoeken in Hadera en niet in Umm al-Fahm,” zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)