Israëlische politie meldt 8377 cyberaanvallen in 2020

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De Israëlische politie meldde zondag dat het tot vorig jaar cyberaanvallen heeft geregistreerd waarvan de meeste betrekking hebben op identiteitsdiefstal en vervalsing van documenten, zo meldde Israel Hayom exclusief.

De geregistreerde cyberaanvallen zijn naar verluidt niet buitengewoon alarmerend, maar hun vaardigheid zal verbeteren, waarschuwde Saar Gershoni, een advocaat op het gebied van intellectueel eigendom. “De politie moet begrijpen dat de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd met cyberaanvallen, die momenteel niet erg ingewikkeld zijn in hun methoden en executies, zeer snel behoorlijk complex zullen worden”, zei hij.

Van de 8377 gevallen hebben er ongeveer 2093 betrekking op “nabootsing van een andere persoon met het oog op bedrog” en nog eens 2795 hebben betrekking op vervalsing.

De aanvallen zijn het afgelopen jaar toegenomen en blijken vanuit veiligheidsoogpunt steeds gevaarlijker te worden. Zoals recent in de laatste week van december bleek toen de Israëlische cybersecurity firma Portnox naar verluidt gehackt werd door de Iraanse cyber groep Pay2Key. Onder de gelekte informatie was een rapport van 15 pagina’s waarin de zwakke plekken in de beveiliging van het bekende Israëlische defensiebedrijf Elbit Systems werden geïdentificeerd.

Misschien wel de meest bekende aanval dit jaar was de Black Shadow-hack van de Shirbit-verzekeringsmaatschappij. Hoe langer het bedrijf weigerde om het losgeld te betalen, hoe meer materiaal werd gelekt, waardoor het risico en gevaar van de aanval werd uitgebreid tot particulieren aangezien hun belangrijke persoonlijke informatie zoals identiteitskaarten en medische geschiedenis werd gelekt.

Volgens het rapport dat aan Israel Hayom was overhandigd, werken er voor dit enorme aantal gevallen slechts 75 personen bij Lahav 433, de National Crime Unit. Ze omvatten 50 officieren en 25 vrijwilligers van de Nationale Dienst en IDF-soldaten.

Lahav 433 is de combinatie van vijf verschillende eenheden voor misdaadonderzoek, waaronder de in Lod gevestigde eenheid voor ernstige en internationale criminaliteit, de eenheid voor nationale economische criminaliteit, de nationale eenheid voor autodiefstal, de nationale eenheid voor fraudezaken en de Gidonim-eenheid voor het verzamelen van inlichtingen en speciale operaties.

“Vanuit ons perspectief hebben we niet eens een compleet beeld van de inspanningen die de Israëlische politie levert in de strijd tegen cyberaanvallen”, voegde Gershoni toe. “Dat gezegd hebbende, ben ik ervan overtuigd dat het feit dat een cybereenheid van de opsporingspolitie, die slechts tientallen agenten heeft, onmogelijk de benodigde oproep kan beantwoorden.

“Terug in augustus richtte Lazarus, een groep waarvan men aanneemt dat die wordt ondersteund door Noord-Korea, zich op een Israëlische defensiebedrijf en probeerde in het bijzonder de CEO’s en hooggeplaatste leden van human resources afdelingen te intimideren. 

De Israëlische defensie-instelling beweerde destijds dat ze de aanval op tijd hadden verijdeld.”Ik twijfel er niet aan dat het aantal gevallen dat te maken zal hebben met identiteitsdiefstal en het stelen van informatie over betaalmethoden in 2021 alle records zal verbreken”, voorspelt Gershoni. “Dienovereenkomstig zullen de methoden die de Israëlische politie gebruikt om deze gevallen aan te pakken en de aanvaller achter de aanslagen te identificeren moeten worden versterkt”, voegde hij eraan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)