Futuristisch verlichtingssysteem uit Israël biedt desinfectie en Wi-Fi

Juganu’s J.Protect flexibele vlakke LED-lampen kunnen een kamer desinfecteren. Foto met dank aan Juganu

Toen de Renault groep een wereldwijde hackathon organiseerde om desinfectieoplossingen voor auto’s te verkennen, was de regionale winnaar van Israël het verlichtingsbedrijf Juganu .

Juganu (Hindi voor “vuurvlieg”) is nu in gesprek met de Renault groep over hoe zijn J.Protect LED-verlichtingsarmaturen ziekteverwekkers, waaronder SARS-CoV-2, in cabines kunnen inactiveren.

Dit is een perfect voorbeeld van een bedrijf waarvan de technologie onverwachts een nieuwe marktrichting insloeg als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Juganu begon met een nieuw straatverlichtingssysteem dat ook dienst doet als openbaar Wi-Fi-netwerk.

“We hebben een totaal nieuwe LED-lamp gemaakt en een platform waarop allerlei soorten gegevens tussen de lampen kunnen worden overgedragen”, vertelt Chief Marketing Officer Eyal Lewin aan ISRAEL21c.

“De meeste wijken hebben elke 20 of 30 meter straatverlichting staan, waardoor we de mogelijkheid hebben om een ​​draadloos platform bovenop die lichtmasten te creëren, niet als antenne maar eigenlijk in de verlichting.”

Juganu, opgericht in 2011, heeft zijn aangesloten straatverlichting geïnstalleerd in ongeveer 20 steden in Israël, Europa en Amerika, waaronder Kalamata in Griekenland, Villa Nueva in Guatemala en de brug tussen Brazilië en Paraguay.

Of Yehuda, waar het bedrijf zijn hoofdkantoor heeft, heeft ook Juganu-straatverlichting, wat alleen maar passend is, omdat de naam van de stad zich vertaalt naar “Licht van Juda.”

Juganu’s connected verlichtingssysteem op een parkeerplaats voor winkelend publiek in Servië. 
Foto met dank aan Juganu

Kiem-inactiverend UV-licht

Waar komt desinfectie in beeld?

Lewin legt uit dat Juganu’s indoor LED-platform gemakkelijk te combineren is met planaire (overhead) verlichtingssystemen binnenshuis voor winkels en kantoorruimtes.

Hier is de speciale draai het mengen van golflengten om de gradaties van zonlicht van zonsopgang tot zonsondergang na te bootsen in één slimme flexibele armatuur die wordt bestuurd door een mobiele app.

“We hebben niet alleen het geziene licht gemengd, maar ook onzichtbaar licht zoals UV”, zegt Lewin.

Ultraviolette stralen – UVA, UVB en UVC – neutraliseren bacteriën en virussen, waaronder SARS-CoV-2, zoals een recent onderzoek van de Universiteit van Tel Aviv  opnieuw heeft aangetoond.

Tests in commerciële laboratoria en aan de Bar-Ilan universiteit en het Technion in Israël, toonden 90-99,9 procent pathogeen-neutraliserende effectiviteit van UV-stralen in Juganu-armaturen.

UVA, het veiligste deel van UV, wordt continu geactiveerd. UVC, dat nog effectiever is tegen ziekteverwekkers maar gevaarlijk is voor mensen, wordt handmatig geactiveerd door toepassing op momenten dat de ruimte leeg is.

“Er zijn veiligheidsmaatregelen verbonden aan bewegingsmelders en je stelt de tijd in dat de versnelde modus actief is. Het kan maar een paar minuten duren en daarna stopt het ”, zegt Lewin.

Juganu begon met de ontwikkeling in maart, toen de Covid-19-pandemie zich wereldwijd begon te verspreiden, en lanceerde het in oktober.

Het product kan worden gebruikt in ziekenhuizen, hotels, winkelcentra, kuuroorden, restaurants, scholen en luchthavens om zowel aërosol- als oppervlakkige ziekteverwekkers te onderdrukken.

Gezondere verlichtingsopties

“We werken samen met een groot ziekenhuis in Duitsland”, zegt Lewin.

“Ze vinden het leuk dat J.Protect bacteriën en virussen inactiveert – zelfs antibioticaresistente bacteriën – en ze houden van het vermogen om het lichtniveau gedurende de dag te regelen.” Dat komt omdat standaard kunstmatige plafondverlichting schadelijk kan zijn voor patiënten en personeel door hun circadiane ritme te verstoren.

In de auto en op de boerderij

Al snel begonnen autobedrijven Juganu te benaderen. Dat leidde tot het succes in de Renault hackathon.

“Dit is een nieuw initiatief binnen ons bedrijf, maar het is nog steeds een connected wireless lamp. En hij past echt in de auto omdat hij erg dun is, slechts 5 millimeter, ”zegt Lewin.

“Je kunt hem overal in de auto plaatsen en warm of fel licht maken en tegelijkertijd continue bescherming bieden tegen ziekteverwekkers.”

Juganu’s J.Protect verlichtingsarmatuur voor auto’s is 5 millimeter dik. Foto met dank aan Juganu

Dit is met name van belang voor autodelen. “Je kunt de lucht en oppervlakken op verschillende manieren reinigen, maar onze methode is ingebed en heeft versnelde mogelijkheden”, legt Lewin uit.

Juganu-verlichting wordt ook gebruikt voor de binnenteelt van planten, variërend van bladgroenten in AeroFarms in New Jersey tot medicinale cannabis bij Intelicanna in Israël en de Volcani Center-Agricultural Research Organization van de Israëlische regering .

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!