Huidige lockdown zal 7500 bedrijven hun deuren definitief doen sluiten

Gesloten winkelcentrum Ir Yamin. Eigen foto

De huidige 3e lockdown waarvan Israël nu de eerste week achter de rug heeft, zal voor 7500 bedrijven het definitieve einde betekenen, zegt adviesbureau CofaceBdi in een nieuwe schatting, in een persbericht.

Dit aantal komt naast de circa 75.000 bedrijven die in 2020 failliet zijn gegaan wegens de gevolgen van de coronapandemie en de daarbij gepaard gaande lockdowns in Israël.

“De reden dat deze bedrijven hun deuren zullen sluiten, is doordat ze vanwege de extra lockdown, de limiet van hun mogelijkheden en hun financieringsmogelijkheden hebben bereikt en niet meer kunnen onderhandelen over extra financieringen om hun bedrijf open te houden”, aldus het adviesbureau in een verklaring.

De huidige lockdown zou volgens de regering tot 10 januari duren, maar de algehele verwachting is dat deze met minimaal 1 week zal worden verlengd, of totdat het aantal van maximaal 1000 nieuwe dagelijkse besmettingen wordt bereikt.

De gegevens werden voor het eerst gepubliceerd op de financiële website The Marker, die ook meldde dat de Federatie van Israëlische Kamers van Koophandel voorspelt dat de derde lockdown een gemiddeld dagelijks productiviteitsverlies zal veroorzaken van ongeveer 1,8 miljard shekel (450 miljoen euro). In een aanvullende prognose zei het ministerie van Financiën dat de derde lockdown, zoals geschetst, de economie 3 miljard shekel (750 miljoen euro) per week zal kosten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)