In zes minuten een bloedtest op kantoor

HemoScreen door PixCell Medical. Foto met dank aan PixCell Medical

Enige tijd geleden beloofde het bedrijf Theranos, gevestigd in Silicon Valley, een apparaat voor bloedanalyse op kantoor dat tientallen tests kon uitvoeren met een enkele vingerprik. Dat bleek fraude te zijn, maar andere startups – waaronder drie uit Israël – proberen het goed te doen.

Een van hen, PixCell Medical of Israel, is zojuist genoemd op de lijst van PM360’s Innovative Companies of 2020. PM360 is een maandelijks tijdschrift over de farmaceutische, biotech-, medische hulpmiddelen- en diagnostische industrieën, meldt ISRAEL21C.

Een recente studie uitgevoerd door de Universiteit van Maryland en de Zweedse universiteiten Linköping en Uppsala vergeleek het PixCell HemoScreen-systeem met standaardanalysatoren en ontdekte dat HemoScreen “lab-equivalente resultaten snel op het zorgpunt” kan leveren.

De resultaten komen in slechts zes minuten terug en vereisen, net als bij Theranos, slechts één druppel bloed.

Snelle diagnostiek is in 2020 zelfs nog belangrijker geworden als een middel om “de ziekteprogressie van Covid-19-patiënten en klinische besluitvorming te beheersen”, legt Dr. Avishay Bransky, CEO van PixCell Medical, aan ISRAEL21C uit.

PixCell gebruikt visco-elastische focussering (VEF) -technologie om cellen in één vlak uit te lijnen voor eenvoudigere en snellere analyse door kunstmatige intelligentie en machine learning.

“Je kunt een onderscheid maken tussen vele typen en subtypes van cellen, en je kunt ook abnormale cellen opsommen en detecteren, wat zelfs niet mogelijk is met het hoogste niveau van complete analysers”, voegt Bransky toe.

HemoScreen van PixCell Medical concurreert met twee andere Israëlische startups in dezelfde bloedtestruimte : Sight Diagnostics ‘ OLO point-of-care 10 minuten durende bloeddiagnoseapparaat dat ook slechts een vingerprik van bloed vereist (nog een PM360-pick); en het RevDx- bloedtellingsapparaat op batterijen van Engineering for All.

PixCell’s HemoScreen ontving FDA-goedkeuring in 2018. Het bedrijf, opgericht in 2009 en gevestigd in Yokne’am, rekent tot zijn klanten Changing Cancer Care, een door de EU gesteund project om oncologiepatiënten thuis te behandelen in de grensregio van Denemarken en Duitsland; het Karolinska Instituut en de Universiteit van Uppsala in Zweden; en NSW Health Pathology in New South Wales, Australië.

Lees voor meer informatie over de technologie van PixCell Medical Bransky’s paper in The Journal of Applied Laboratory Medicine .

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)