Israëlische startup Limaca Medical ontwikkelt medisch apparaat voor efficiëntere echoscopie

Screenshot YouTube video Limaca Medical

De in Israël gevestigde startup Limaca Medical zegt in een persbericht, dat het een medisch apparaat heeft ontwikkeld om endoscopische echogeleide biopsieën uit te voeren die een tienvoudige procedurele efficiëntie beloven en met minder trauma gepaard gaan dan de huidige veelgebruikte endoscopen.

Tegenwoordig gebruiken chirurgen een echogeleide endoscoop, een verlichte optische buis met een ultrasoon apparaat dat wordt ingebracht via de mond door de slokdarm naar de maag, wanneer patiënten een endoscopische biopsie moeten ondergaan om de aanwezigheid of de omvang van een ziekte in inwendige organen te bepalen.

Vanuit de maag maakt de echo via de maagwand beelden van het specifieke orgaan, diep in het lichaam van de patiënt. Die procedure wordt een endoscopische echografie of EUS genoemd.

Wanneer de juiste positie is bereikt, komt een naaldkatheter uit de kop van de sonde om de maagwand herhaaldelijk te doorboren om het beoogde verdachte gebied in het orgaan te bereiken. Om genoeg celweefsel te verzamelen, moet de naald het gebied “tientallen of meer keren” doorboren om genoeg weefsel te krijgen om de test uit te voeren, verklaarde Assaf Klein, CEO van Limaca, in een interview met de Times of Israël.

Het weefsel wordt verzameld in een kamer in de naald, die vervolgens aan het einde van de biopsieprocedure wordt geëxtraheerd en in een kleine biopsiehouder wordt uitgeworpen.

Deze procedure wordt al meer dan 25 jaar zo uitgevoerd, maar het extraheert niet het kwaliteitsweefsel dat nodig is voor geavanceerde analyse.

Om te kunnen voldoen aan de eisen van de geavanceerde genetische sequencing-analyse die nodig is voor een toenemend gebruik van precisiemedicijnen, die de exacte kanker willen aanpakken door specifieke genetische mutaties te diagnosticeren, is een verbeterd soort biopsie nodig, zei Klein.

Het precisie-biopsieapparaat van Limaca lijkt op gewone EUS-biopsieapparaten, maar heeft een geautomatiseerde draaiende naald aan de rand. Zodra de naald de maagwand perforeert, begint hij te boren. Hierdoor hebben de chirurgen meer controle en kunnen ze precies het interessegebied in het orgaan bereiken. Met slechts twee of drie steken is het apparaat in staat om twee of drie “mooie” worstvormige weefselmonsters te nemen, zei Klein.

“We krijgen een soort geologisch monster van de tumor, waarbij we de verschillende lagen van de tumor in kaart brengen, net als bij een aardmonster, van de externe lagen naar de meer interne lagen”, zei Klein. Het weefselmonster komt er intact uit en kan beter worden geanalyseerd.

Concurrerende bedrijven proberen de bestaande endoscopische technologie te verbeteren door alleen de naaldpunt te wijzigen, maar de handgemaakte prikken maken nog steeds deel uit van hun procedures, zei Klein. “Wij zijn het eerste bedrijf dat klinische proeven doet met een geautomatiseerd biopsieapparaat.”

De startup heeft 10 patiënten ingeschreven voor haar klinische studie op de Rambam Health Care Campus in Israël. De lopende studie vergelijkt Limaca’s Precision met de beste in de handel verkrijgbare handmatige EUS-biopsietoestellen, aldus het bedrijf. Prof. Iyad Khamaysi, Limaca’s oprichter en medisch directeur, is de directeur van de Invasive Endoscopy Unit op de Rambam Health Care Campus. Hij richtte Limaca op in 2017 als een academische spin-off van het ziekenhuis.

De eerste resultaten van de proef “hebben aangetoond dat het gebruiksgemak, veiligheid en verbeterde monsteropname is”, zei Khamaysi. “Oncologie verschuift van algemene behandelprotocollen voor alle patiënten naar precisiegeneeskunde die een specifieke behandeling op maat maakt, waardoor het voor elke patiënt veel efficiënter wordt. 

De Precision is het eerste geautomatiseerde endoscopische biopsieapparaat, ontworpen om hoogwaardig kernweefsel te verkrijgen dat nodig is voor genetische profilering ter ondersteuning van medische precisiebehandelingen. Het is mijn visie dat het bedrijf een belangrijke rol zal spelen bij het mogelijk maken van precisiegeneeskunde voor patiënten die lijden aan alvleesklierkanker en andere diepe orgaankankers.”

Met het ingezamelde geld is Limaca van plan het onderzoek uit te breiden naar het Sourasky Medical Center in Tel Aviv (Ichilov Hospital) en zal het nieuwe onderzoeken starten in Europa en de VS.

“Het plan is om binnen een jaar een grotere proef op te zetten en het product in 2022 op de markt te brengen”, zei Klein.

Limaca zal zich aanvankelijk richten op biopsiebemonstering voor alvleesklierkanker, aldus de verklaring. Bijkomende markten voor het Precision-apparaat hebben betrekking op biopsiebemonstering voor de diagnose van longkanker, leverbiopsie, lymfoom en andere kankers waarbij endoscopische biopsie mogelijk is en onderhuidse weefselmonsters moeilijk zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)