Netanyahu: ‘Iedereen vanaf 16 jaar is tegen eind maart gevaccineerd’

Premier Netanyahu tijdens zijn tv toespraak op donderdagavond. Screenshot tv

Tijdens een tv-toespraak die donderdagavond op alle zenders werd uitgezonden, deelde premier Netanyahu mee dat “alle Israëli’s van 16 jaar en ouder tegen eind maart zullen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.” Hij sprak van een enorme doorbraak in de onderhandelingen met Pfizer, waardoor geplande leveringen van het vaccin eerder in Israël zullen aankomen.

Netanyahu: “Pfizer is akkoord gegaan om geplande leveringen eerder naar Israël te zenden, de eerste daarvan zal komende zondag in het land aankomen. De overeenkomst die ik met Pfizer heb gesloten, zal ons in staat stellen om tegen eind maart alle Israëlische burgers ouder dan 16 jaar, en misschien zelfs eerder, te hebben gevaccineerd.”

“Wat inhoudt dat we de hele relevante bevolking en iedereen die wil, zal worden ingeënt”, aldus de premier, zonder in te gaan op de aantallen die eerder in het land zullen arriveren.

“De reden dat Pfizer akkoord is gegaan om leveranties te versnellen, is gelegen in het feit dat Israël als ‘model-land’ voor Pfizer zal dienen en statistische gegevens over de effectiviteit van het vaccin aan Pfizer zal overhandigen”, aldus de premier. 

Netanyahu zei dat dit was overeengekomen in een reeks van 17 telefoontjes die hij heeft gevoerd met Albert Bourla, de CEO van Pfizer. “Door zijn gegevens over de effectiviteit van het vaccin te delen, zou Israël helpen bij het formuleren van een wereldwijde strategie om de pandemie te verslaan”, aldus Netanyahu.

“We kunnen dit doen omdat ons gezondheidssysteem tot de meest geavanceerde ter wereld behoort, echt een licht voor de naties,” zei Netanyahu, die eraan toevoegde dat dit komt vanwege het wereldwijd toonaangevende succes van Israël’s vaccinatieprogramma tot nu toe, mogelijk gemaakt “door de uitstekende gezondheidszorg van het land.”

“Op de komende Seideravond van Pesach zullen we – met de hulp van G’d – rond de feesttafel kunnen zitten met grootmoeder en grootvader, moeder en vader, kinderen en kleinkinderen. Als we vragen tijdens het uitspreken van ‘Ma Nis Te Na’, de vraag aan het begin van de Seider, waarom deze avond anders is dan andere avonden, zal het antwoord zijn: Alles is veranderd, vanavond zijn we terug naar een normaal leven”, aldus Netanyahu.

“Door Operatie Getting Back to Life, zoals de vaccinatie-boost wordt genoemd in Israël, openen we de economie, keren we terug naar werkplekken, synagogen, restaurants en cafés, voetbalvelden en basketbal-velden, culturele evenementen, en keren wij terug naar de levens die we zo missen en liefhebben”, aldus Bibi.

Netanyahu: “Om dit mogelijk te maken, mogen we geen moment vergeten dat de pandemie met grote kracht in de wereld om zich heen slaat. De mutatie heeft landen zoals Engeland en andere landen tot een derde volledige lockdown gebracht, evenals een recordsterfte, maar voor ons ligt de overwinning binnen handbereik”.

“Hiervoor hebben we iedereen nodig om een ​​laatste poging te doen. Ik roep iedereen op om zich aan de lockdown-regels te houden – alle sectoren, zonder uitzondering. We zullen voor elkaar zorgen en we houden ons aan de regels, want het coronavirus maakt geen onderscheid tussen ons en we kunnen ook geen onderscheid maken tussen ons. Iedereen moet de lockdown strikt naleven, in een grote laatste poging”.

“Zeer binnenkort, eind maart, zal door operatie Getting Back to Life elke burger van Israël zijn ingeënt. We zullen elkaar kunnen omhelzen en weer tot leven kunnen komen,” zo besloot premier Netanyahu zijn toespraak.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)