Ogen is hard op weg de eerste sociale bank van Israël te worden

Screenshot Ogen video

Mede doordat de coronavirus pandemie in Israël grote schade aanrichtte aan de economie en meer dan een miljoen mensen werkloos maakte heeft de non-profitorganisatie Ogen in 2020 een recordbedrag van $ 50 miljoen uitgeleend aan individuen, gezinnen, non-profitorganisaties en bedrijven in heel Israël.

Ondanks dat de Israëlische regering steun toezegde en een versneld leningsprogramma’s opzette voor degene die het hardst door de pandemie werden getroffen, leden kleine bedrijven onder een krediet schaarste omdat banken door het grote risico, geen leningen aan hen meer verstrekten.

Dit creëerde een vruchtbare voedingsbodem voor Ogen, dat de eerste sociale bank zonder winstoogmerk van het land wil worden, om zijn activiteiten uit te breiden, aldus de Times of Israel.

Ogen’s Social Loan Fund, een nieuw impact-investeringsfonds ter ondersteuning van kleine bedrijven en non-profitorganisaties, leende $28 miljoen van het totaal uit, meer dan $ 10 miljoen meer dan aanvankelijk gepland.

Het fonds stelt impact-investeerders in staat om geld te storten bij Ogen. Het geld wordt vervolgens uitgeleend aan bedrijven en non-profitorganisaties, met als doel een bescheiden rente op te leveren voor de investeerders.

Volgens een rapport van het ministerie van Financiën hebben kleine bedrijven nog steeds moeite om via de banken leningen te krijgen.

Ogen zei in een uitgegeven verklaring dat “bedrijven die tot 10 miljoen shekel (€ 2,5 miljoen) aan inkomsten genereren, bedrijven die het kloppende hart vormen van de Israëlische beroepsbevolking en meer dan 35% van het BBP genereren, 0,6% minder bankkrediet in de laatste drie maanden van 2020 ontvingen in vergelijking met 2019.

De totale kredietverlening van Ogen over 2020 is meer dan het dubbele dan wat de organisatie in 2019 heeft uitgeleend en weerspiegelt het hoogste bedrag sinds de oprichting van Ogen, aldus het bedrijf in de verklaring.

Om aan de “immense vraag” naar leningen te voldoen, kon Ogen in de loop van het jaar meer dan $ 45 miljoen aan kapitaal ophalen van donoren en impact-investeerders, aldus de verklaring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)