Ondanks de coronavirus pandemie emigreerden 20.000 mensen naar Israël

The Jewish Agency voor zitter Isaac Herzog met net gemigreerde kinderen. Foto  David Salem, The Jewish Agency for Israel

Volgens een persbericht van de The Jewish Agency zijn per eind december, ondanks de beperkingen op mobiliteit en internationale reizen, ongeveer 20.000 olim (immigranten) vanuit alle hoeken van de wereld in Israël aangekomen, waarbij extra vermeld werd dat de hulp van het Ministerie van Aliyah en Integratie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken hierbij enorm heeft geholpen.

Gegevens in tabelvorm door The Jewish Agency toonden aan dat er over heel 2020 ongeveer 10.200 nieuwe emigranten de voormalige Sovjet-Unie kwamen; ongeveer 3.120 uit West-Europa (waarvan 2.220 uit Frankrijk, bijna hetzelfde aantal als in 2019); ongeveer 2.850 kwamen uit Noord-Amerika (waarvan ongeveer 2.550 uit de Verenigde Staten, volgens de gegevens van de Jewish Agency in samenwerking met Nefesh B’Nefesh); ongeveer 1.500 kwamen uit uit Latijns-Amerika; ongeveer 280 uit Zuid-Afrika; en bijna 90 uit Australië en Nieuw-Zeeland. Het totale aantal olim uit Ethiopië in 2020 is 1.200 zijn, waarvan 650 in december arriveerden als onderdeel van Operatie Zur Israel.

“Er is ons iets geweldigs overkomen, 20.000 Joden emigreerden naar de staat Israël tijdens dit pandemische jaar. 20.000 mensen die bereid waren, in een uitdagende periode van wereldwijde onrust alles achter te laten, om een ​​nieuw leven op te bouwen in Israël,” zei de voorzitter van het bestuur van The Jewish Agency, Isaac Herzog, tijdens een ontmoeting met kinderen die tijdens de pandemie vanuit de hele wereld naar Israël emigreerden.

“Deze oliem belandden meteen in twee weken isolement in een nieuw en voor hen onbekend land. Er is niets spannender dan het zien van deze geweldige kinderen die Aliyah hebben gemaakt in dit moeilijke jaar. Ik hoop dat de COVID-19 pandemie snel voorbij zal zijn voor hen en hun vrienden, dat we de grote immigratiegolf zullen zien die we van over de hele wereld verwachten, en dat alle nieuwe olim een ​​soepele integratie zullen hebben en met veel liefde,” voegde voorzitter Herzog eraan toe.

De Aliyah-cijfers over het jaar 2020 vielen samen met een sterke toename van het aantal mensen dat geïnteresseerd is om naar Israël te verhuizen. 

Een van de laatste nieuwe emigranten in 2020. Foto The Jewish Agency

Sinds het begin van 2020 heeft The Jewish Agency ongeveer 160.000 verzoeken ontvangen over immigratie naar Israël en heeft het ongeveer 41.000 nieuwe Aliyah-aanvraagdossiers geopend, waaronder 28.000 dossiers uit westerse landen, twee keer zoveel als in 2019.

Er was ook een toename van 41 procent van het aantal geopende dossiers voor jongvolwassenen van 18-35 jaar uit westerse landen. The Jewish Agency schat dat wereldwijd tienduizenden mensen deelnamen aan Aliyah-gerelateerde programmering, georganiseerd samen met Ofek Israeli en het Ministerie van Aliyah en Integratie, die overwegend virtueel werden gehouden vanwege gerelateerde beperkingen door de coronavirus pandemie.

Volgens schattingen van The Jewish Agency kan Israël in de komende drie tot vijf jaar een instroom van ongeveer 250.000 olim verwachten, ervan uitgaande dat de regering van Israël een nationaal plan implementeert voor zo’n grote immigratiegolf en zorgt voor voldoende absorptie mogelijkheden.

Om de complexiteit van immigratie tijdens een wereldwijde pandemie beter te kunnen dienen, werd het Global Service Center door The Jewish Agency opgericht, met steun van het ministerie van Aliyah en Integratie, om de Aliyah-reis te vergemakkelijken, vooral gezien de beperkte mobiliteit over de hele wereld. In overeenstemming met de pandemie voorschriften van Israël gingen de nieuwe immigranten onmiddellijk na aankomst in Israël in quarantaine en werden duizenden ondergebracht in quarantainehotels die voor dit doel waren opgezet.

Bovendien kwamen meer dan 7.500 jonge Joodse volwassenen uit meer dan 60 landen met Masa Israel Journey in Israël aan. Deze Masa Fellows geven Engelse les op scholen in het hele land, lopen stage in verschillende sectoren, doen vrijwilligerswerk en studeren. Er zullen naar verwachting in het voorjaar nog duizenden aankomen. Masa is een gezamenlijk project van The Jewish Agency en de regering van Israël.

Tientallen artsen werden Masa Fellows om de medische teams van Israël tijdens de pandemie te ondersteunen. Verwacht wordt dat nog eens 100 artsen in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar in Israël aankomen. 

In de nasleep van de COVID-19-crisis zagen Masa-tussenjaarsprogramma’s een toename van 40 procent in aanmeldingen, waaronder die van studenten van vooraanstaande universiteiten die ervoor kozen om uit te stellen en een zinvolle ervaring in Israël te beleven in plaats van virtuele lessen te volgen. Er was een vergelijkbare piek van 36 procent in sollicitaties voor stages en voor andere Masa Career-programma’s.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)