Terwijl Israël de wereld leidt in vaccineren blijft het aantal nieuwe besmettingen toenemen

Mobiele vaccinatie unit. Foto Leumi

Terwijl Israël de wereld leidt in het aantal vaccinaties, neemt het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen met het COVID-19 schrikbarend toe. Hoewel per hoofd van de bevolking het land 10 keer meer van zijn bevolking heeft ingeënt dan de VS, is de explosieve nieuwe uitbraak erger dan die van Amerika, en bijna alle andere westerse landen.

De Joodse staat heeft nu de Verenigde Staten gepasseerd met het aantal nieuwe dagelijkse gevallen per miljoen mensen, gebaseerd op een zevendaags gemiddelde.

Mede onder invloed van de uit Engeland afkomstige virus mutatie, zag Israël woensdag voor de tweede dag op rij opnieuw meer dan 8.1000 nieuwe gevallen. Het record stond op 30 september op 9.013.

Donderdagmorgen maakte het ministerie van Volksgezondheid bekent dat er op woensdag 7820 nieuwe virus besmettingen bij waren gekomen.

In de Verenigde Staten bedroeg het dagelijkse gemiddelde van nieuwe gevallen de afgelopen week 219.252 – zo’n 100 minder dan het record van vorige maand. De VS hebben echter ongeveer 328 miljoen inwoners, tegen 9,29 miljoen in Israël.

Volgens de Our World In Data-website hebben maar heel weinig landen meer dagelijkse gevallen dan Israël, waaronder de Tsjechische Republiek, het Verenigd Koninkrijk en Slovenië .

Ondertussen heeft Israël volgens dezelfde website 17,14 procent van zijn bevolking ingeënt – ongeveer 1,7 miljoen mensen – terwijl de VS slechts 1,46% van zijn bevolking heeft ingeënt .

Israël leidt de wereld veruit met vaccineren, gevolgd door twee Golfstaten waarmee het onlangs de banden genormaliseerd heeft, de Verenigde Arabische Emiraten met 8,35% en Bahrein 4,02%. Het wereldgemiddelde is slechts 0,19%.

Israël begon pas met vaccineren op 20 december (een dag nadat premier Benjamin Netanyahu de eerste gevaccineerde werd), met een focus op gezondheidswerkers en vervolgens op 60-plussers en risicosectoren. De VS begonnen hun rit op 14 december.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!