Rellen in Bnei Brak, bussen aangevallen, politie gebruikt traangas

De brandende bus. Screenshot Twitter

Opnieuw waren er zondagavond grote rellen in de ultraorthodoxe stad Bnei Brak in reactie op pogingen van de politie de geldende lockdown regels te handhaven. Ondertussen beschuldigen de burgemeester en ultraorthodoxe leiders de politie ervan de rellen te hebben uitgelokt.

Terwijl in Tel Aviv op zondag inwoners werden beboet omdat ze met hun kinderen in een park zaten, staken relschoppers in Bnei Brak een bus in brand en vielen een andere bus aan waarbij de Arabische chauffeur werd gemolesteerd en uiteindelijk kans zag te vluchten.

Dit allemaal omdat de politie de geldende lockdown regels probeert te handhaven, waarvan de leidende rabbijnen zeggen dat die niet voor hen gelden en daarom scholen en yeshivas open willen houden.

Door de brandende bus zitten nu grote delen van Bnei Brak zonder stroom doordat elektriciteitskabels zijn verbrand. Herstel daarvan zal enige tijd in beslag nemen.

Demonstranten in Bnei Brak duwden ook afvalcontainers de straat op en staken ze in brand, terwijl op een video is te zien dat agenten met vuurwerk worden aangevallen.

De laatste rellen begonnen nadat wetgevers van de regeringspartij Verenigd Thora Jodendom en andere ultraorthodoxe functionarissen een bijeenkomst hielden op het dak van het stadhuis van Bnei Brak, waarbij de schuld voor het geweld rechtstreeks bij de politie werd gelegd en niet bij de demonstranten.

“De Israëlische politie is verantwoordelijk voor de catastrofe die al enkele dagen in onze stad plaatsvindt”, zei burgemeester Abraham Rubinstein van Bnei Brak die zelf werd aangevallen door een woedende menigte toen hij later naar buiten kwam om te proberen kalmte op te roepen.

Sommigen gooiden afval en stenen naar hem, terwijl anderen vuurwerk afvuurden op zijn entourage. Zijn lijfwachten moesten pepperspray gebruiken om hem van de mensen te bevrijden.

Onder de aanwezige VTJ Knesset leden waren minister van Huisvesting Yaakov Litzman en Moshe Gafni, die beiden nauwe politieke bondgenoten van premier Benjamin Netanyahu zijn.

Gafni zei “het is ondenkbaar dat de politie, vanwege een overtreding op het strand in Tel Aviv, een wijk afsluit en daar traangas of een waterkanon gebruikt zoals ze deden hier in Bnei Brak op donderdagavond en vandaag,” waarbij hij voorbij ging aan de oproepen van leidende rabbijnen om tegen de regels in scholen en yeshivas open te houden

Eerder op zondag werd een verslaggever van Channel 13 nieuws door ultraorthodoxe relschoppers tijdens een live uitzending aangevallen.

Ook schoot op zondagmiddag een politieagent in de lucht nadat hij werd aangevallen door woedende relschoppers in Bnei Brak.

Opvallend is dat premier Netanyahu zijn mond houdt over de rellen in Bnei Brak en andere steden met veel ultraorthodoxe inwoners, zoals Beth Shemesh waar de politie op zondagavond met enig geweld een bruiloft met honderden aanwezigen beëindigden.

Toen tijdens een persconferentie zondagavond aan Netanyahu werd gevraagd naar zijn gesprekken met vooraanstaande rabbijnen en waarom hij onlangs met Kanievsky’s kleinzoon sprak over het sluiten van scholen en yeshivas tijdens de lockdown en niet met de rabbijn zelf, gaf hij als antwoord “Rabbijn Kanievsky is niet beschikbaar. Iedereen die met hem spreekt, spreekt met de kleinzoon. Ik heb ook met de kleinzoon gesproken, en mijn boodschap overgebracht”.

Netanyahu voegde daaraan toe dat “mijn boodschap aan de kleinzoon van de rabbijn was om de richtlijnen te volgen en hij heeft de boodschap, hoop ik, doorgegeven. Ik weet niet of het een impact zal hebben.”

Netanyahu wordt door velen in Israël beschuldigd de ultraorthodoxe relschoppers niet te hard aan te willen pakken omdat hij de ultraorthodoxe partijen nodig heeft bij het verkrijgen van een regeringsmeerderheid.

Ondertussen hebben in Jeruzalem ultraorthodoxe demonstranten een gedeelte van het sneltramsysteem van de stad vernield, als onderdeel van een lopend protest tegen de aanleg van een nieuwe lijn door hun wijken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)