Waterkanon ingezet tijdens demonstratie tegen Netanyahu, twee mensen gearresteerd

Politie gebruikt waterkanon in Jeruzalem. Screenshot Twitter

Voor het eerst in maanden heeft de politie een waterkanon gebruikt tijdens de wekelijkse demonstraties tegen premier Netanyahu in Jeruzalem, die zaterdagavond voor de 32ste achtereenvolgende week plaatsvonden. Ook werd melding gemaakt dat twee mensen zijn gearresteerd en voor verhoor meegenomen. Daarnaast demonstreerden weer duizenden mensen op viaducten en kruispunten door het hele land.

Ongeveer duizend demonstranten hadden zich verzameld bij de Snarenbrug aan de ingang van Jeruzalem met de bedoeling om vandaar richting de residentie van premier Netanyahu bij Kikar Paris te vetrekken, maar veranderden hun route om langs de verschillende huizen van de familie Netanyahu in de wijk Katamon te lopen. Dat probeerde de politie te verhinderen en werd een van de protestorganisatoren gearresteerd. Even later ging de mars verder naar Balfour Street, waar de officiële residentie is gevestigd.

Daar demonstreerden al ongeveer duizend mensen tegen de premier, niet alleen vanwege zijn aanklachten wegens corruptie en fraude maar ook over de wijze waarop hij omgaat met de coronapandemie en het feit dat de notulen van de kabinetsvergaderingen over de lockdown geheim blijven. Ook eisten ze dat er een onderzoekscommissie wordt ingesteld om de wijze waarop beslissingen om het virus te bestrijden worden genomen.

De Israëlische politie zei dat ze één persoon hadden gearresteerd wegens het verstoren van de openbare orde en omdat hij een ‘een agent zou hebben mishandeld die daarbij oogletsel had opgelopen’ waarna hij was meegenomen voor verhoor.

Volgens de demonstranten raakte één persoon gewond door het waterkanon die werd geëvacueerd naar het ziekenhuis. 

In Tel Aviv protesteerden ongeveer duizend demonstranten op het plein voor het Habima theater tegen de passiviteit van de regering tijdens de coronavirus-crisis. Demonstranten projecteren het aantal COVID-19-doden in Israël – meer dan 4.600 – op de muur van het Habima-theater, terwijl voor elk slachtoffer een sticker op de grond was geplakt. Daarna begonnen ongeveer 500 demonstranten te marcheren in de stad.

Eerder op zaterdagavond hadden honderden demonstranten zich verzameld buiten Netanyahu’s privé woning in Ceasarea. Er werden ook kleinere demonstraties gehouden op bruggen, op pleinen en kruispunten door het hele land.  

De ‘Crime Minister’ beweging, een van de groepen die de protesten leidde, beschuldigde Netanyahu ervan de pandemie te gebruiken om zijn corruptieproces uit te stellen en beschuldigde de premier ervan ‘te buigen voor de ultraorthodoxen, zijn ‘natuurlijke partners’.

Netanyahu zal op 8 februari voor de rechtbank moeten verschijnen om te reageren op de strafrechtelijke aanklachten tegen hem. Zijn juridische team heeft herhaaldelijk pogingen in het werk gesteld om de zittingen van de rechtbank te vertragen en de aanklacht op technische gronden te annuleren, maar dat heeft niet mogen baten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!