Yad Sarah wil zorgen dat 30.000 Holocaust overlevenden kunnen worden gevaccineerd

Foto Yad Sarah

Omdat ze hun huizen niet kunnen verlaten of te bang zijn om hun huis te verlaten, zijn tienduizenden Holocaust overlevenden in Israël nog niet ingeënt tegen het coronavirus. De vrijwilligersorganisatie Yad Sarah heeft aangekondigd er voor te willen zorgen dat deze mensen alsnog kunnen worden gevaccineerd.

“Er zijn zoveel overlevenden van de Holocaust die graag ingeënt willen worden maar dat niet kunnen. Ze hebben de Holocaust overleefd, de staat gesticht, onze straten en steden gebouwd en verdienen het dan niet om te ontvangen wat alle andere burgers ontvangen? ” De CEO van Yad Sarah, Moshe Cohen, benadrukte dat sommigen van hen elke dag besmet worden met het virus.

Yad Sarah werd meer dan 40 jaar geleden opgericht om mensen gratis of tegen zeer beperkte kosten medische verzorging te leveren. Het heeft momenteel meer dan 100 vestigingen in Israël, met duizenden vrijwilligers, om een ​​breed scala aan diensten te bieden, waaronder een mobiele tandheelkundige dienst, een dagopvang voor gehandicapten en een thuisziekenhuis.

De organisatie biedt ook vervoer voor ouderen of gehandicapten, “maar we kunnen niet voor iedereen zorgen”, zei Cohen, die schat dat ongeveer 30.000 overlevenden van de Holocaust het vaccin nog moeten ontvangen.

“We vragen hulp om degenen die moeten worden ingeënt naar de vaccinatiecentra te brengen. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet mogelijk is om de injecties bij particulieren af ​​te leveren, aangezien er in elke ampul voldoende vaccin is om vijf mensen mee te vaccineren. Daarom, als we het vaccin niet naar de mensen kunnen brengen, moeten we de mensen naar het vaccin brengen”, zei hij.

De gezondheidsfondsen werken samen met Yad Sarah omdat ze zich inzetten om alle overlevenden van de Holocaust te laten vaccineren, zonder dat ze in de rij hoeven te staan.

“We hebben het gedaan in Jeruzalem, in Beersheba en op verschillende andere plaatsen, maar met een zeer beperkt aantal mensen. We hebben niet de financiële middelen om meer te doen”, legt Cohen uit.

Tijdens de coronavirus-pandemie heeft Yad Sarah haar steun aan oudere overlevenden van de Holocaust opgevoerd. “Onze vrijwilligers bellen ze elke dag om te kijken hoe het met ze gaat, om ze een goede nacht of Shabbat shalom te wensen, om medicijnen te bezorgen of iets anders dat ze nodig hebben,” legde Cohen uit. 

“Sinds het begin van de crisis doen zelfs degenen die vroeger uit hun huis kwamen om wat frisse lucht in te ademen dat niet meer, omdat het gevaar voor hen te groot is.”

“Sinds de vaccins zijn aangekomen, hebben we ze aangemoedigd om zich te laten inenten, maar het werd al snel duidelijk dat dit voor velen niet mogelijk was. Sommigen zijn te bang om het openbaar vervoer te nemen, sommigen kunnen niet gaan omdat ze in een rolstoel zitten, enzovoort, ” voegde hij eraan toe.“

Ze hebben genoeg geleden, ze willen gewoon ingeënt worden. We moeten helpen, ”besloot hij.

Een woordvoerder van de Claims Conference vertelde tegen The Jerusalem Post dat ze het verzoek van Yad Sarah voor financiële bijstand pas een paar dagen geleden hebben ontvangen en het in behandeling hebben genomen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)