Identiteitsplaatjes van vier Joodse kinderen uit Nederland in Sobibor opgegraven

<em>Links: identiteitsplaatje van Deddie Zak. Foto: Yoram Haimi Rechts: Deddie Zak met een familielid. Foto van het </em><a href="https://www.joodsmonument.nl/en/page/163090/david-jacob-zak" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Joods Monument, Amsterdam</a>

In het voormelige concentratiekamp Sobibor zijn de identiteitsplaatjes van vier in concentratiekamp Sobibor vermoorde Joodse kinderen uit Nederland, Lea Judith De La Penha, Deddie Zak, Annie Kapper en David Juda Van der Velde (moge hun herinnering tot zegen zijn), tijdens opgravingen in het voormalige concentratiekamp gevonden.

De persoonlijke metalen identiteitsplaatjes van de vier kinderen van 5–11 jaar uit Amsterdam, werden gevonden tijdens archeologische opgravingen in het kamp.

De metalen identiteitsplaatjes die om de nek van de kinderen werden gedragen, zijn voorzien van hun naam, geboortedatum en hun geboorteplaats.

De buitengewone archeologische opgraving, die wordt uitgevoerd voorafgaand aan de bouw van het nieuwe bezoekerscentrum in het kamp, ​​wordt uitgevoerd door een archeologisch team bestaande uit Wojciech Mazurek uit Polen, Yoram Haimi van de Israel Antiquities Authority (IAA) en Ivar Schute uit Nederland, met de hulp van plaatselijke bewoners.

“Voor zover we weten, zijn identiteitsplaatjes met kindernamen alleen in Sobibor gevonden, en nergens anders. Omdat de identiteitsplaatjes erg van elkaar verschillen, is het duidelijk dat dit waarschijnlijk geen georganiseerde inspanning was. De identiteitsplaatjes van de kinderen werden door hun ouders gemaakt, die waarschijnlijk wanhopig waren om ervoor te zorgen dat familieleden de kinderen in de chaos van de Tweede Wereldoorlog konden vinden”, zei Haimi.

Dankzij de identiteitsplaatjes van Lea, Annie, David en Deddie konden we gezichten en verhalen koppelen aan de namen, die tot nu toe alleen anonieme vermeldingen in nazi-lijsten waren. Archeologische opgravingen bieden ons de gelegenheid om de verhalen van de slachtoffers te vertellen en hun nagedachtenis te eren.”

Om de details van de kinderen te achterhalen, namen de archeologen contact op met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, dat in de Holocaust werd gebruikt als doorgangskamp voor Joden die vanuit Nederland naar Oost-Europa werden gedeporteerd en nu een bezoekerscentrum en gedenkplaats is. 

“Ik ben al tien jaar aan het opgraven in Sobibor”, zegt Haimi, “maar dit is de moeilijkste dag die ik ooit heb gehad. Terwijl we met de naamkaartjes in het veld naast de crematoria stonden, namen we contact op met Kamp Westerbork en gaven ze de namen. Ze reageerden onmiddellijk. Telefonisch ontvingen we foto’s van lachende jonge kinderen. Het moeilijkste was om te vernemen dat sommige van de kinderen van wie we de kaartjes in onze handen hadden, Sobibor bereikten op een kindertransport – 1300 kleine kinderen van 4–8 jaar die hierheen werden gestuurd om alleen te sterven, zonder hun ouders. Ik keek naar de foto’s en vroeg me af: hoe kon iemand zo wreed zijn geweest? “

Dit zijn de namen van de kinderen, met hun foto’s en identiteitsplaatjes:

Lea Judith De La Penha, vermoord op 6-jarige leeftijd:

Foto 1: Gegraveerde aluminium hanger, gevonden nabij het spoorwegplatform van het kamp. 

Voornaam Lea Judith, achternaam De La Penha, geboren 11 mei 1937, Amsterdam. 

Links: Lea’s aluminium identiteitsplaatje. Foto: Yoram Haimi. Rechts: Lea De La Penha (rechts) met een familievriend. Foto uit de archieven van het <a href="http://www.majdanek.eu/en/pow/children_s_tags/69" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Majdanek Museum</a>

Deddie Zak, vermoord op 8-jarige leeftijd:

Deddie’s naam staat op een verkoold metalen plaatje dat in een van de crematoria is gevonden. Gegraveerd met zijn naam, Deddie Zak, zijn geboortedatum, 23.02.35, en het adres van zijn familie, Amsterdam Uiterwaardenstraat 71 III. Deddie werd naar het kamp gedeporteerd met het zogenaamde Kindertransport, genoemd naar het grote aantal kinderen dat het naar hun dood vervoerde. Ongeveer een derde van de 3017 joden die vanuit het concentratiekamp Vught via Westerbork naar Sobibor werden gedeporteerd, waren kinderen van 4–8 jaar, van wie velen zonder ouders. Deddie werd met zijn gezin vermoord toen ze op 11 juni 1943 op 8-jarige leeftijd het kamp Sobibor bereikten.

Links: identiteitsplaatje van Deddie Zak. Foto: Yoram Haimi Rechts: Deddie Zak met een familielid. Foto van het <a href="https://www.joodsmonument.nl/en/page/163090/david-jacob-zak" target="_blank" rel="noreferrer noopener">Joods Monument, Amsterdam</a>

Annie Kapper vermoord op 12-jarige leeftijd:

Annie’s aluminium identiteitsplaatje werd gevonden bij een van de massagraven. De naam van het meisje staat op één kant van het label gegraveerd, met het adres van de familie in Amsterdam. AMSTERDAM Z. HOLLAND. Op de andere kant van de tag staat Annie’s geboortedatum: – GEBOREN JANUARI 1931. De familie Kapper werd op 30 maart 1943 in het vijfde transport naar Sobibor gedeporteerd, dat 1255 Joden in 25 wagens vervoerde. De trein bereikte Sobibor op 2 april 1943 en alle inzittenden werden vermoord in de gaskamers van het kamp.    

Links:Annie Kapper’s geboortedatum. Rechts: Annie Kapper’s naamplaatje. Aan deze kant de naam en het adres van het meisje. Foto: Yoram Haimi

David Juda Van der Velde, vermoord op 11-jarige leeftijd.

Half gebroken aluminium identiteitsplaatje, gevonden ten westen van de gaskamers. David’s initialen zijn erop gegraveerd, DJV / D en het adres is hieronder gegraveerd, PRES.RD …. Onder het adres staat de stad, AMSTERD …. De onderste regel bevat het begin van Davids geboortedatum, GEB 21 -, of 21 november 1932. David en zijn gezin werden op 30 maart 1943 met transportnummer 5 van Westerbork naar Sobibor gedeporteerd en bereikten op 2 april 1943 het kamp Sobibor, waar ze direct naar de gaskamers werden gebracht.

hHt metalen identiteitsplaatje van David Juda Van der Velde.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)