Drie stappenplan moet Israël weer terugbrengen naar ‘normaal’

Ir Yamin mall. Eigen foto

Ondanks het feit dat het aantal nieuwe dagelijkse coronapatiënten in Israël nog steeds boven de 7000 uitkomt, kunnen volgens een schema dat dinsdag door functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid werd gepresenteerd de eerste scholen donderdag weer open. Op 23 februari zouden winkelcentra en sportscholen weer open kunnen voor mensen die kunnen aantonen tweemaal te zijn gevaccineerd tegen COVID-19.

Nadat eerder deze week een aantal lockdown maatregelen waren opgeheven, omvat het gepresenteerde exit plan drie fasen om Israël ‘naar een soort van normaal’ te laten terugkeren.

De eerste door de regering goedgekeurde fase is een geleidelijke opening van het onderwijssysteem, waarbij vanaf donderdag kleuterscholen en klassen 1-4 in steden die zijn aangeduid als ‘groen’ en ‘geel’ in het kleurcoderingssysteem van de overheid voor ziektecijfers, opengaan, evenals in ‘oranje’ steden, mits 70% van de inwoners van 50 jaar en ouder van die steden tweemaal is ingeënt.

De klassen 11-12 zullen op afstand blijven leren, terwijl scholen in “rode” gemeenten gesloten blijven. Wel zijn in die ‘rode steden’ klassen van 10 leerlingen plus een leraar mogelijk, indien de lessen in de openlucht worden gehouden.

Op 23 februari begint dan de tweede fase, waarbij ook de klassen 5-6 naar school terug kunnen en straatwinkels voor iedereen open zullen gaan.

In deze fase zullen ook winkelcentra, sportscholen, evenementenhallen, sportlocaties, musea, galerijen, bibliotheken en hotels zonder gebruik van de eetzalen, opengaan voor iedereen die kan aantonen tweemaal te zijn gevaccineerd of te zijn hersteld van het coronavirus.

Voorwaarde voor de tweede fase is dat tegen die tijd drie miljoen Israëliërs gevaccineerd zijn met de tweede dosis, waaronder 90% van de vijftigplussers, er minder dan 900 patiënten in ernstige toestand verkeren en het virusreproductiecijfer lager dan 1 is.

De derde fase staat gepland om op 3 maart te beginnen, waarbij de klassen 7-10 zullen terugkeren naar school in alle steden met een laag tot gemiddeld besmettingsniveau. Cafés en kleine restaurants zullen dan ook open kunnen voor het publiek, ook voor degenen die niet zijn ingeënt.

Toegang tot restaurants (met voorafgaande reservering), hotels met eetgedeeltes, evenementenhallen, attracties en conferenties zal dan nog steeds alleen zijn toegestaan ​​voor degenen die hun tweede vaccinatiedosis hebben gekregen of die zijn hersteld van het coronavirus.

In alle stadia zijn educatieve activiteiten ​​in “rode” steden buitenshuis toegestaan voor maximaal 10 personen. Tegelijkertijd krijgen steden die zijn aangewezen als “oranje grensgeval” prioriteit voor COVID-19-tests voor scholieren.

Een groep die winkelcentra en restaurants vertegenwoordigt, heeft inmiddels aangekondigd dat ze donderdag zullen heropenen voor gevaccineerden, herstelden of degenen die binnen 72 uur een negatieve test hebben gekregen, evenals voor kinderen onder de 16.

Daarnaast heeft de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem haar eigen plan gelanceerd om volgend semester de deuren te openen voor degenen die volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van het virus, volgens een bericht in de krant Haaretz. Het hoofd van de universiteit zei dat bijna alle personeelsleden en faculteitsleden zijn ingeënt en roept de studenten op hetzelfde te doen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)