Een groen mediterraan dieet halveert kans op leververvetting

Mankai, ook wel eendenkroos genoemd, is een groene waterplant die rijk is aan ijzer, B12, vitamines en mineralen. <br />Foto door Schachar Fleishman / via ISRAEL21C

Een groen mediterraan dieet – het gewone met groenten beladen dieet, met alleen toevoeging van walnoten en groene shakes – vermindert de prevalentie van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) met de helft, toonden Israëlische onderzoekers onlangs aan.

NAFLD treft 25 tot 30 procent van de mensen in de Verenigde Staten en Europa. Hoewel wat vet normaal is in de lever, leidt overmatig vet tot insulineresistentie, diabetes type 2 en cardiovasculair risico. Omdat er geen medicijn beschikbaar is om leververvetting te behandelen, is de enige remedie gewichtsverlies en beperking van het alcoholgebruik.

In een 18 maanden durende proef, uitgevoerd in het Negev Nuclear Research Center in Israël, verdeelden onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev en internationale collega’s 294 arbeiders van in de vijftig met abdominale obesitas in drie voedingsgroepen: een gezond voedingsregime, een mediterraan dieet en een groen mediterraan dieet. Ze gaven ze ook allemaal een gratis lidmaatschap van de sportschool.

De arbeiders ondergingen MRI-scans om hun overtollig vetgehalte voor en na de proef te kwantificeren. Hoewel de resultaten aantoonden dat alle diëten leidden tot een vermindering van levervet, daalde de NAFLD-prevalentie van 62% bij aanvang tot 31,5% in de groene mediterrane dieetgroep, tot 47,9% in de mediterrane groep en tot 54,8% in de gezonde voedingsgroep.

De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Gut .

Het groene mediterrane dieet dat aan de nucleaire onderzoekers werd voorgeschreven, was rijk aan groenten en omvatte minder bewerkt en rood vlees. Het bevatte ook een dagelijkse inname van 28 gram walnoten en was verrijkt met groene componenten, waaronder elke dag drie tot vier kopjes groene thee en 100 gram bevroren blokjes per dag van een Mankai groene shake.

Mankai, ook wel eendenkroos genoemd, is een groene waterplant die rijk is aan ijzer, B12, vitamines en mineralen.

Een soortgelijk onderzoek bij BGU afgelopen zomer keek naar het effect van een groen mediterraan dieet op gewichtsverlies.

“Het aanpakken van deze veel voorkomende leverziekte door middel van een gerichte levensstijlinterventie kan een effectievere voedingsstrategie bevorderen”, zegt Anat Yaskolka-Meir van Ben-Gurion. “Deze klinische studie toont een effectief voedingsmiddel voor NAFLD aan dat verder gaat dan gewichtsverlies.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)