Daling patiënten in ernstige conditie; lockdown mogelijk toch weer verlengd

Ter illustratie. Foto MDA

Het draaideur beleid van premier Netanyahu blijkt ook nu weer na de uitspraak dat de lockdown die vrijdagmorgen om 07.00 uur eindigt, mogelijk toch weer wordt verlengd. Tegelijkertijd blijkt uit de laatste cijfers dat het aantal patiënten in ernstige conditie aan het dalen is en voor het eerst sinds 12 januari onder de 1100 staat.

Uit de vanochtend vrijgegeven cijfers van het ministerie van Volksgezindheid blijkt dat op maandag 93.000 coronatests zijn uitgevoerd, waarvan 9,2% positief terugkwam (8.261 mensen), tegenover 9,7% op zondag.

Van de nieuwe besmettingen blijken er 2.148 te zijn gediagnosticeerd in ultraorthodoxe plaatsen waarbij het percentage positieve tests uitkwam op 17,8%.

Er zijn nu iets meer dan 71.000 patiënten met een actieve besmetting, waarvan er 1.094 in ernstige toestand verkeren, tegenover zondag 1.140.

Van hen verkeren er 386 in kritieke toestand met 316 van hen aangesloten op beademingsapparatuur.

Het aantal doden staat op 4.816.

Minister van Volksgezondheid, Yuli Edelstein, liet maandagavond blijken voorstander te zijn van voortzetting van de huidige strikte lockdown en waarschuwde voor een ‘zwart weekend’, indien vrijdagochtend om 7 uur de lockdown wordt beëindigd. Ook premier Netanyahu liet zich in dergelijke bewoordingen uit, daarmee opnieuw voeding geven aan het feit dat er geen sprake is van een consistent beleid.

“Als de morbiditeit cijfers niet dalen, zullen we woensdag beslissen de lockdown te verlengen”, aldus premier Netanyahu.

Ondertussen blijft Ben Gurion Airport gesloten en zijn de geplande ‘reddingsvluchten’ om in het buitenland gestrande Israëliërs terug te halen geannuleerd, omdat de commissie die daarover moet beslissen niet is geïnstalleerd.

Er zijn nu 3.165.400 Israëliërs die voor de eerste keer zijn gevaccineerd en 1.824.525 die de tweede dosis hebben ontvangen.

Van de mensen van van 60 jaar en ouder is 82% gevaccineerd. In de ultraorthodoxe sector is dit cijfer lager en staat het op 66%.

Ondertussen is bekend geworden dat de ziekenfondsen moeite hebben hun leden te vaccineren, nu de meeste boven de 35 jaar een eerste dosis hebben ontvangen en er bij de regering op aangedrongen wordt de leeftijdgrens te laten vervallen zodat er vanaf 16 jaar kan worden gevaccineerd.

Terwijl in bijvoorbeeld Nederland onvoldoende vaccins beschikbaar zijn, deelde het Clalit ziekenfonds mee dat het op maandag zelfs 1.000 vaccins heeft moeten weggooien omdat de houdbaarheidsdatum was vervallen.

Dat er minder wordt gevaccineerd blijkt ook uit de cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Op maandag zijn er ongeveer 87.000 mensen ingeënt terwijl het gemiddelde op de dagen ervoor op 150.000 per dag stond.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)