Grote milieuramp treft kust van Israël; duizenden militairen en vrijwilligers ingezet

De teer vervuiling.  Foto: Sharon Carmel Cities Association via Channel 12 News

Er is sprake van mogelijk de grootste milieuramp ooit die de kust van Israël heeft getroffen, tientallen tonnen olie en teer zijn aangespoeld die 50 km voor de kust door een schip in zee zijn gelost.

De milieuramp heeft, voor zover nu bekend, minstens 40% van Israëls stranden getroffen over een lengte van 170 km, waarbij vooral tussen Rosh HaNikra in het uiterste noorden en Haifa sprake is van een grote vervuiling. Volgens de Israel Nature and Parks Authority zal het nog jaren duren voordat de olie en teer zijn opgeruimd.

Luchtpatrouilles die op zaterdag werden uitgezonden, konden olievlekken lokaliseren tussen 200 en 500 meter van de kust, richting het vasteland in het noorden van het land en rond de havenstad Haifa.

Dode zeeschildpad. Foto Channel 12 News

Het is inmiddels bekend dat er de afgelopen week tien schepen voor de kust van Israël voeren, waarbij het Europees Agentschap voor maritieme veiligheid wijst op een gebied ongeveer 50 kilometer voor de Israëlische kust als de bron van de vervuiling

In het weekend zijn duizenden vrijwilligers begonnen met het handmatig opruimen van het teer, zij zullen vanaf vandaag, zondag, worden bijgestaan door duizenden militairen.

De bij Ashkelon aangespoelde dodo walvis. Foto David Halfon / Nature and Parks Authority

Afgelopen donderdag werd de vervuiling ontdekt nadat een dode jonge walvis van 17 meter lengte op het strand van Ashkelon was aangespoeld die door het teer was overleden.

Ook tientallen schildpadden en andere zeedieren zijn inmiddels dood op de stranden aangespoeld.

Minister van Milieubescherming Gila Gamliel, heeft bekendgemaakt dat de regering noodfinanciering heeft toegewezen aan lokale autoriteiten om de schade lokaal aan te pakken.

Vrijwilligers op het strand bij Neve Yam. Foto Sharon Carmel Cities Association via Channel 13 News

“We doen er alles aan om degenen te vinden die verantwoordelijk zijn voor deze milieuramp en bereiden ons voor op de moeilijke en langdurige taak om de stranden te herstellen en te voorkomen dat meer dieren hierdoor overlijden, ”zei Gamliel.

“In de afgelopen 20 jaar hebben we geen catastrofe van deze omvang meegemaakt”, zei de directeur van het Carmel-gebied van de Nature and Parks Authority Dudi Weiner. “Wat de impact betreft, zal het lang duren om er van te herstellen. De meeste ecologische schade is te wijten aan enorme hoeveelheden teer die zich nestelt op de rotsachtige riffen en rotsen die bij eb uit het water komen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)